Nové Macy lze vzájemně použít jako externí monitor. Funkci přináší macOS Monterey

Pamětníci určitě vzpomínají na režim „Target Display Mode“, kdy jste mohli využít například iMac jako obrazovku pro MacBook. Tato vychytávka se nyní částečně vrací, ale v bezdrátové podobě.

Apple se s novými operačními systémy více zaměřil na vzájemné propojení. Kromě ovládání iPadu kurzorem MacBooku, nám vrací také obdobu režimu „Target Display Mode“. Ten dovoloval využít obrazovku jiného Macu jako externí monitor. Oba Macy však musely být drátově propojeny. Podpora „Target Display Mode“ byla ukončena s modelovou řadou iMaců 2014.

Funkce je nyní oživena a fungovat bude bezdrátově. Apple využívá vlastní protokol AirPlay a Wi-Fi. Podporované Macy tak mohou využít vzájemně obrazovku jiného Macu, který poslouží jako externí monitor. Rovněž lze použít dotyčný Mac jako „externí reproduktor“.

Jediný háček spočívá v tom, že tuto funkci budou umět pouze MacBooky Pro z roku 2018 a novější, MacBooky Air 2019 a novější, iMacy a iMacy Pro 2019 a novější nebo Mac mini M1. Všechny samozřejmě musí mít nainstalován macOS Monterey.

Dle ohlasů je funkce bezproblémová, ale kvalita přenosu je horší. Místy jde totiž vidět vyšší kompresi obrazu a lze „cítit“ větší odezvu při pohybu kurzoru nebo akcích. Patrně tak bude nová funkce vhodná spíše na prezentace než na plné pracovní nasazení.

Nové Macy lze vzájemně použít jako externí monitor. Funkci přináší macOS Monterey