Apple Music oznamuje prostorový zvuk s Dolby Atmos; přinese bezztrátový zvuk do celého katalogu

Nová generace zvuku v Apple Music přijde k předplatitelům v červnu 2021 bez dodatečných nákladů.

Společnost Apple dnes oznámila, že Apple Music přináší předplatitelům špičkovou kvalitu zvuku díky přidání prostorového zvuku s podporou Dolby Atmos. Spatial Audio dává umělcům možnost vytvářet pro své fanoušky pohlcující zvukové zážitky se skutečným vícerozměrným zvukem a čistotou. Předplatitelé Apple Music budou také moci poslouchat více než 75 milionů skladeb v bezztrátovém zvuku – tak, jak je umělci vytvořili ve studiu. Tyto nové funkce budou předplatitelům Apple Music k dispozici od příštího měsíce bez dalších poplatků.

Apple Music dělá největší pokrok v kvalitě zvuku v historii,“ řekl Oliver Schusser, viceprezident společnosti Apple Music a Beats. „Poslech skladby v Dolby Atmos je jako kouzlo. Hudba vychází z celého vašeho okolí a zní neuvěřitelně. Nyní tento skutečně inovativní a pohlcující zážitek přinášíme našim posluchačům s hudbou od jejich oblíbených umělců, jako jsou J Balvin, Gustavo Dudamel, Ariana Grande, Maroon 5, Kacey Musgraves, The Weeknd a mnoho dalších. Předplatitelé budou moci také poslouchat hudbu v nejvyšší zvukové kvalitě díky technologii Lossless Audio. Apple Music, jak ji známe, se navždy změní.“

Prostorový zvuk s podporou Dolby Atmos

Apple přináší do Apple Music prostorový zvuk s podporou Dolby Atmos. Dolby Atmos je revoluční, pohlcující zvukový zážitek, který umožňuje umělcům mixovat hudbu tak, aby zvuk vycházel ze všech stran a shora. Ve výchozím nastavení bude Apple Music automaticky přehrávat skladby Dolby Atmos na všech sluchátkách AirPods a Beats s čipem H1 nebo W1 a také na vestavěných reproduktorech v nejnovějších verzích iPhonu, iPadu a Macu. Apple Music bude neustále přidávat nové skladby Dolby Atmos a bude sestavovat speciální seznamy skladeb Dolby Atmos, které posluchačům pomohou najít hudbu, kterou mají rádi. Alba, která jsou k dispozici v Dolby Atmos, budou navíc na stránce s detaily opatřena odznakem pro snadné objevení.

Při spuštění si předplatitelé mohou vychutnat tisíce skladeb v prostorovém zvuku od největších světových umělců a hudbu napříč všemi žánry, včetně hip-hopu, country, latiny, popu a klasiky. Apple Music spolupracuje s umělci a vydavatelstvími na přidávání novinek a nejlepších skladeb z katalogu, protože stále více umělců začíná vytvářet hudbu speciálně pro Spatial Audio. Apple Music a Dolby společně usnadňují hudebníkům, producentům a mixážním inženýrům vytváření skladeb v Dolby Atmos. Mezi iniciativy patří zdvojnásobení počtu studií s podporou Dolby na hlavních trzích, nabídka vzdělávacích programů a poskytování zdrojů nezávislým umělcům.

Dnešním dnem se v Apple Music představuje Dolby Atmos – nový hudební zážitek, který mění způsob, jakým umělci vytvářejí hudbu a jak si ji jejich fanoušci užívají,“ řekl Kevin Yeaman, prezident a generální ředitel společnosti Dolby Laboratories. „Spolupracujeme se službou Apple Music na tom, aby byl prostorový zvuk s technologií Dolby Atmos široce dostupný všem hudebníkům a všem, kdo mají rádi hudbu.

J. Balvin řekl: „Jsem opravdu nadšený, že se mohu podílet na tomto projektu s Apple Music, protože chci být vždy o krok napřed a myslím, že toto je jeden z těchto kroků. Díky technologii Lossless bude všechno v hudbě znít větší a silnější, ale hlavně to bude kvalitnější. Když jsem poprvé slyšel sebe a svou hudbu v Dolby Atmos, bylo to prostě šílené, vyrazilo mi to dech, je to nepopsatelné. Myslím, že fanoušci si tento nový zážitek opravdu zamilují.“

Gustavo Dudamel řekl: „Neexistují slova, která by popsala pohlcující, ohromující zážitek z role dirigenta, který vede představení Mahlerovy vznešené ‚Tisícileté symfonie‘. Nyní však technologie postupuje vpřed a přibližuje tento zážitek našim uším, mysli i duši. Podělte se se mnou o toto monumentální živé vystoupení s mou milovanou Losangeleskou filharmonií, remasterované ve zvukové technologii Dolby Atmos poprvé na Apple Music spolu s mou sbírkou nahrávek Deutsche Grammophon s LA Phil, v bohatém, pozoruhodném 3D zvuku.

Giles Martin, držitel ceny Grammy, producent, skladatel a textař, řekl: „Všichni jsme se dočkali: Od počátku nahrávání se umělci, producenti a inženýři snažili zvukem malovat obrazy a přenášet posluchače do světů, o kterých neměli tušení, i když zvuk vycházel z jediného reproduktoru. Nyní, s nástupem pohlcujícího zvuku, můžeme milovníky hudby přenést dovnitř hudby. Od pocitu, že slyšíte svého oblíbeného umělce ve stejné místnosti jako vy, až po zážitek, kdy sedíte přímo uprostřed symfonického orchestru – zážitek z poslechu je transformující a možnosti tvůrce jsou neomezené.

Jedná se o obrovský technologický skok – dosud jsem měl to potěšení míchat v Dolby Atmos některé z největších umělců v historii. Při této práci jsem zjistil, že se propadám do alb, která mám rád. Je to jedinečný zážitek, když se můžete plně ponořit do hudby, která je sice známá, ale najednou zní nově, svěže a bezprostředně. Pro mě jako tvůrce je nadmíru vzrušující, že se o tento neuvěřitelný zážitek nyní můžeme podělit prostřednictvím Apple Music.“

Mixážní inženýr Manny Marroquin řekl: „Spatial Audio dává hudbě novou identitu. Pokaždé, když mixuji v Atmosu, mám husí kůži. Budoucnost je tady.

Bezztrátový zvuk

Apple Music také zpřístupní svůj katalog více než 75 milionů skladeb ve formátu Lossless Audio. Apple používá kodek ALAC (Apple Lossless Audio Codec), který zachovává každý bit původního zvukového souboru. To znamená, že předplatitelé Apple Music budou moci slyšet přesně to samé, co umělci vytvořili ve studiu.

Chcete-li začít poslouchat bezztrátový zvuk, mohou jej předplatitelé používající nejnovější verzi služby Apple Music zapnout v nabídce Nastavení > Hudba > Kvalita zvuku. Zde si mohou vybrat různá rozlišení pro různá připojení, například mobilní, Wi-Fi nebo pro stahování. Úroveň Apple Music Lossless začíná na kvalitě CD, což je 16 bitů při 44,1 kHz (kilohertzích), a pokračuje až na 24 bitů při 48 kHz a je nativně přehratelná v zařízeních Apple. Pro opravdové audiofily nabízí Apple Music také Hi-Resolution Lossless až do kvality 24 bitů při 192 kHz.

Producent Piper Payne řekl: „Duše a život mixu se skrývá v dalších bitech dat, které jsou uloženy v bezztrátovém souboru. Pro mě jako masteringového inženýra je schopnost zprostředkovat posluchači hudbu v nejvyšší kvalitě konečným cílem toho, na čem každý den pracuji.