Vozítko Perseverance Rover od NASA objevuje Mars. Přitom používá stejný procesor jako iMac G3 z roku 1998

Vozítko NASA zvané Perseverance Rover nedávno úspěšně přistálo na Marsu. Zatímco zkoumá povrch rudé planety, uvnitř mu tepe procesor, který by mnozí nečekali.

Perseverance Rover je nejnovější zástupce vozítek americké NASA, které objevují rudou planetu. Přitom však nese hardware, který byste patrně ani nečekali. Hlavní procesor vozítka je totiž stejný s tím, který poháněl iMac G3 z roku 1998.

PowerPC 750 by oslavil krásných 23 let. Samozřejmě, že zde najdeme odlišnosti. Procesor je na rozdíl od běžných CPU používaných v osobních počítačích odolný a může být vystaven teplotám -55 až 125 stupňů Celsia. Má také úpravy, které jej chrání před dalšími nežádoucími vlivy při cestách v kosmu. V neposlední řadě se také liší cenovkou, jelikož stojí 200 000 amerických dolarů.

Ve své době byl přitom PowerPC 750 poměrně pokrokovým procesorem. Jeho jedno jádro bylo taktováno na 233 MHz a měl celých 6 milionů tranzistorů. Využíval 32 bit instrukční sadu. Dnes naopak máme běžně procesory s 16 miliardami tranzistorů, taky přes 3 GHz a 64 bit instrukční sadu.

Při cestách do vesmíru však není důležitý výkon, nýbrž spolehlivost. A tou PowerPC 750 naprosto vynikal. Pro zajímavost, vrtulník, který vozítko Rover na Mars dopravil, pohání operační systém Linux.

Vozítko Perseverance Rover od NASA objevuje Mars. Přitom používá stejný procesor jako iMac G3 z roku 1998

MacRumors