Apple ukončil iMac Pro a doprodává zásoby. Má však smysl tento počítač koupit?

Apple ukončil profesionální počítače typu all-in-one iMac Pro. Na oficiálním webu uvádí, že se doprodávají zásoby a zájemci nemají otálet s nákupem.

Apple ukončil výrobu svého „profesionálního“ počítače typu „vše v jednom“ – tedy iMacu Pro 27“. Ten se na první pohled odlišoval vesmírně šedou barvou a uvnitř poměrně slušnou hardwarovou výbavou. 

Počítač iMac Pro byl uveden v roce 2017 jako příslib, že Apple nezapomenul na své profesionály. Tehdy byl v nabídce ne příliš oblíbený a úspěšný Mac Pro 2013 „trashcan“ (popelnice), který sice vynikal designem, ale už nikoli užitečností.

Nový iMac Pro tehdy sliboval výkon, který také přinesl. Mnoho z profesionálů však stále vyčkávalo, neboť plnohodnotný modulární počítač měl teprve přijít a řešení all-in-one nebylo ideální pro všechny.

Když na trh v roce 2019 přišel přepracovaný modulární Mac Pro, tak iMac Pro přestal dávat v nabídce smysl. Následně osud profesionálního iMacu zpečetil aktualizovaný standardní iMac 27“, který do vínku dostal silný hardware. Nabízel desktopové verze desáté generace procesorů Intel Core i9, až 128 GB RAM, až 8 TB SSD, upravené AMD Radeon Pro 5700 XT s 16 GB VRAM (která se standardně nenabízí ani v PC světě) a 10 Gbit Ethernet. Ostatně Apple jej sám označuje jako nástupce iMacu Pro.

Ačkoli Cupertino láká případné zájemce a pobízí před vyprodáním skladových zásob, nemůžeme v redakci koupi iMacu Pro doporučit ani pro jeho vesmírně šedou barvu. Tento počítač je dnes už dávno překonán, a i v době svého uvedení sloužil spíše jako dočasné řešení než trvalý zástupce své kategorie.

Apple ukončil iMac Pro a doprodává zásoby. Má však smysl tento počítač koupit?