Glosa: Mac OS X oslavil 20 let. Prostředí Aqua působí oproti omalovánkám z macOS Big Sur stále moderně

Tento týden ve středu oslavil operační systém pro Apple počítače Mac OS X krásných dvacet let. Jeho prostředí přitom stále působí moderně.

Scott Forstall na twitteru prozradil, že ono „X“ do názvu nové verze Mac OS přidal Steve Jobs. Mac OS X byl nástupcem předchozí verze Mac OS 9, která přejala označení „Classic“. Éra desátého operačního systému Mac OS trvala přitom velmi dlouhou dobu. Jedno však zůstalo konzistentní.

Při pohledu na screenshot prvního Mac OS X vás může zarazit hned několik věcí. Matadory určitě nepřekvapí ikona Internet Exploreru, který připomínal důležitou dohodu mezi Stevem Jobsem a Billem Gatesem. Ta pomohla restartovat Apple díky půjčce ze strany Microsoftu a pár ústupků z nichž jedním byl právě Internet Explorer v Mac OS X. Půjčku Apple nakonec předčasně splatil a IE se v jablečných operačních systémech také dlouho neohřálo.

Glosa: Mac OS X oslavil 20 let. Prostředí Aqua působí oproti omalovánkám z macOS Big Sur stále moderně

Mnohem důležitější je tak ikonické rozhraní „Aqua“. To, alespoň na mě působí stále moderně, a má co nabídnout i dnes. Jednoduché, přehledné a konzistentní prostředí Mac OS si získalo nejednoho příznivce. Apple nezkoušel různé „revoluční“ skoky jako Microsoft, ale pomalými krůčky se systém mění. Uživatel původního Mac OS X Cheetah by se tak patrně byl schopný zorientovat i v macOS 11 Big Sur.

Poslední roky však jako by ono kouzlo mizelo. Možná je to neustálým sbližováním iOS, iPadOS a macOS. Apple chce logicky nabídnout podobný uživatelský zážitek na veškerém hardware, ať už jde o iPhone, iPad nebo Mac. Systémy se proto nenápadně blíží jeden k druhému a dost možná tak zaniká jejich unikátnost a kouzlo.

První Mac OS X jsem bohužel neměl možnost používat, neboť jsem byl malý špunt a o počítačích Apple jsem ani nevěděl. Naskočil jsem až se systémem Mac OS X Leopard a sledoval vývoj do dnešních dní a éry macOS 11 Big Sur. Asi mě jímá nostalgie, ale ten UNIXový systém pod kapotou a graficky vymazlený a originální lak byl jedinečný. Dnešní „nátěr“ v podobě plochých ikon a pastelových barev Big Sur mi připomíná spíše Windows Vista.

Na druhou stranu i o tom je evoluce. Vše se vyvíjí směrem vpřed a kdo ustrne, často má potíže dohnat ostatní. Takže sice budu i nadále brblat nad vývojem v jablečném sadě, ale zároveň budu vděčný za konzistenci a těšit se snad na dalších 20 let. Ať už bude macOS vypadat jakkoli.