Microsoft xCloud v testování. Konzolové hry přijdou na iPhone a iPad skrze Safari

Microsoft zahájil testování své videoherní streamovací platformy xCloud skrze webové prohlížeče. Tímto způsobem se bude moci celý katalog čítající přes sto titulů dostat také na iPhone a iPad. 

Microsoft usilovně pracuje na zprovoznění své videoherní streamovací platformy xCloud skrze webové prohlížeče. Po nativní Android aplikaci se tak dočkají i počítače díky prohlížeči Chrome a jeho derivátech. Microsoft však neopomenul ani platformy Applu, kde bylo spuštěno uzavřené testování. 

Projekt xCloud je videoherní streamovací služba v rámci předplatného Xbox Game Pass Ultimate. Nabízí za předplatné katalog přes 100 konzolových her, které je možné hrát na PC, Xboxu nebo skrze cloud. 

Microsoft xCloud v testování. Konzolové hry přijdou na iPhone a iPad skrze Safari

Redmond původně chtěl nabídnout rovněž nativní aplikaci pro iOS a iPadOS. Zastavily jej však nesmyslné podmínky App Store, kvůli kterým byl vývoj ukončen. Apple nakonec mírně ustoupil stranou, když streaming her “povolil”. Každá streamovaná hra však musí mít vlastní nativní aplikaci, i když je streamovaná. Apple to zdůvodňuje tím, že potřebuje každou hru zkontrolovat, zda splňuje pravidla App Store. 

Microsoft tedy dočasně projekt xCloud pro iOS a iPadOS pozastavil. Nyní se ale společně s vývojem webového klienta vrací. Zatímco na počítačích bude vyžadován Chrome a jeho deriváty (čili Microsoft Edge), na iOS a iPadOS se připravuje nativní podpora Safari. 

Redmond nakonec kopíruje cestu, kterou už prošlapaly jiné videoherní streamovací služby. GeForce Now nebo Google Stadia rovněž fungují skrze Safari a nabízí videoherní zážitek v Cloudu bez nutnosti vlastnit herní počítač nebo konzoli. Zdá se, že při určité míře úsilí dokáží všichni vývojáři obejít nesmyslná pravidla App Store a své služby přeci jen přinést uživatelům jablečného ekosystému. 

The Verge