Apple chystá headset pro rozšířenou a virtuální realitu s 8K obrazovkami a výměnnými pásky

Už delší dobu se hovoří o tom, že Apple pomalu a jistě chystá svůj vlastní headset pro rozšířenou a virtuální realitu. Tentokrát se objevilo hned několik podrobných informací v jediné zprávě.

O parametry nového zařízení se podělil server The Information. Tamní redaktoři jsou v částečné shodě s tím, co tvrdí úspěšný analytik Mark Gurman z Bloombergu. Protínají se také se zprávami serveru CNET.

Headset bude mít minimálně tucet kamerek pro sledování pohybu rukou. Hlavní obrazovky pak budou mít vysoké rozlišení 8K doplněné o technologii sledování pohybu očí. Displeje budou doplněné o technologii propustnosti, která umožní zobrazovat skutečný svět doplněný o virtuální prvky. Jinými slovy půjde o zdokonalenou rozšířenou realitu.

Celý design má být typicky Applovský. Oblé elegantní křivky, minimum fyzických tlačítek. K headsetu budou vyměnitelné barevné pásky. Samotný headset by rovněž měl nabízet několik barevných variant. Integrována by měla být také technologie prostorového zvuku, kterou najdeme například v AirPods Pro nebo AirPods Max. 

Apple prý pracuje hned na několika možnostech ovládání. Kromě různých gest údajně jeden prototyp spolupracuje se zařízením na prstu, které reaguje na dotyky. Nechybí ani digitální korunka přímo na headsetu.

Dle informací chce Apple uvést na trh prémiový headset a od toho se má odvíjet i cenová politika. Startovní cena by mohla být 3 000 USD. Na první pohled se to může zdát jako mnoho, ale například brýle pro kombinovanou realitu (AR/VR) od Microsoftu HoloLens 2 stojí 3 500 USD. Apple plánuje prodat první rok okolo 250 000 svých headsetů.

Headset by mohl přijít už v roce 2022. Následně by měly o rok později dorazit i brýle pro rozšířenou realitu, které budou oproti headsetu cenově dostupnější.

Apple chystá headset pro rozšířenou a virtuální realitu s 8K obrazovkami a výměnnými pásky