Facebook se připravuje na soud s Applem. Nelíbí se mu postavení iMessage a omezování aplikací

Facebook se chystá na právní spor se společností Apple. Chce jej napadnout za porušení soutěže a netransparentní podmínky na platformě iOS.

Facebook má dlouhodobě spory se společností Apple a vyvrcholením může být i právní spor. Alespoň to zjistil server The Information, který získal informace od zástupců jedné z největších sociálních sítí světa.

Apple prý zneužívá svého postavení a mění podmínky App Store jak potřebuje. Přitom platforma iOS má na trhu zásadní postavení. Facebooku se například nelíbí nucené využívání interního mechanismu pro platby anebo nová funkce, která v iOS 14 bude uživatele upozorňovat, že jej aplikace sleduje a přeposílá jeho data.

Facebook rovněž protestuje proti výchozím aplikacím. Apple dovoluje v iOS 14 nastavit jiný výchozí webový prohlížeč a zvolit jiného emailového klienta. Facebook však podotýká, že například zprávy iMessage jsou nadále výchozí a nelze je nahradit. Podle zástupců sítě jde o monopolní praktiky, zejména při zohlednění počtu zařízení s operačním systémem iOS.

Představitelé Facebooku by samozřejmě rádi viděli jako výchozí aplikaci svůj Messenger a místo platebního systému Applu používali vlastní, ze kterého by nemuseli odevzdávat poplatky. Tento postoj ostatně sdílí například herní studio Epic Games, které vede s Apple také právní spor.

Bude zajímavé sledovat, zda zástupci sociální sítě skutečně předstoupí před soud a zažalují Apple. Případně, zda se nepřipojí k již probíhajícím sporům, anebo nakonec od nápadu zcela neodstoupí. Podle průzkumů totiž Facebook nemá podporu ani části svých zaměstnanců.

Facebook se připravuje na soud s Applem. Nelíbí se mu postavení iMessage a omezování aplikací