Apple připravuje matnou černou povrchovou úpravu pro MacBooky a další produkty

Apple si podal další patentovou přihlášku. Tentokrát se netýká nové funkcionality v zařízeních, ale ve zpracování vzhledu produktů.

Nový patent popisuje materiál, ze kterého by mohly být vyráběny příští generace Apple produktů. Jde o speciální úpravu povrchu, která pohlcuje světlo a vytváří tak matný černý vzhled. Podle přihlášky půjde daný postup použít u MacBooků, iPhonů, iPadů a Apple Watch.

Přihláška zmiňuje speciální postup, kdy se na kov (hliník, titan nebo ocel) nanese speciální exolovaná vrstva. Ta je schopná zachytit značnou část viditelného spektra barev pomocí speciálních pórů. Výsledkem je zcela matný povrch.

Apple připravuje matnou černou povrchovou úpravu pro MacBooky a další produkty

Dosáhnout vzhledu, který se podobá skutečně černé barvě, je velmi obtížné. Proto se značná část dnes nabízených produktů podobá spíše tmavě modré až šedé. Obvyklým problémem při výrobě bývá, že materiál odráží část barevného spektra, a tak se pod různými úhly zabarvuje. 

Apple chce tyto vlastnosti povrchů potlačit pomocí speciální exolované vrstvy s póry, které paprsky doslova pohltí a světlo už se nebude odrážet zpět. Řešení Cupertinské firmy se velmi podobá jinému postupu zvanému „Vantablack“. Tato černá substance dokáže pohltit 99,965 % viditelného světla.

Jablečné produkty už v minulosti experimentovaly s černou barvou. Zatím ale žádný produkt nenabídl „pravou matnou černou“, ačkoli velmi blízko jí byly například iPhony 7. Naopak poslední černý MacBook měl lesklou povrchovou úpravu.

Jak víme, ne všechny patenty nakonec vedou ke skutečnému uplatnění. Tento však vypadá přinejmenším zajímavě.

MacRumors