Johny Srouji potvrdil, že Apple usilovně pracuje na vývoji vlastního modemu pro iPhone a iPad

Apple usilovně vyvíjí vlastní modemy jako náhradu těch od společnosti Qualcomm. Apple měl v minulosti opakované spory s lídrem trhu, ale zatím se mu nepodařilo se od něj odtrhnout.

Server Bloomberg publikoval rozhovor, kde se mimo se mimo jiné dozvídáme o zesilujících snahách o vývoj vlastního modemu. Informace poskytl senior vice prezident hardwaru Johny Srouji, kterého si možná někteří pamatují z Keynote, kde představil čip M1.

Srouji zdůrazňuje, že vývoj vlastního modemu je pro Apple strategickým krokem. Do vývoje směřuje mnoho investic a Apple jej vidí jako zcela strategický krok do budoucna pro otevření nových cest za inovacemi.

Není to poprvé, co se dozvídáme o vývoji vlastního modemu přímo ze stáje Applu. Cupertino totiž bylo v několika sporech s hlavním hráčem na poli modemů a bezdrátových technologií Qualcomm. Ten díky desítkám let drží poměrně velký náskok nad ostatními výrobci, což se ukázalo zejména při pokusu o vývoj vlastního 5G modemu společnosti Intel. Celý pokus skončil nezdarem a Intel odprodal svou modemovou divizi Applu.

Ten nyní těží ze získaných zdrojů a inženýrů, kteří přešli pod jeho křídla. Ačkoli Srouji podává výhled poměrně optimisticky, analytici neočekávají, že by Apple dokázal vyrobit vlastní modemy už za rok. To ostatně ani nemusí, jelikož v rámci mimosoudního vyrovnání podepsal s Qualcommem několikaletou smlouvu na exkluzivní odběr jeho modemů.

Johny Srouji potvrdil, že Apple usilovně pracuje na vývoji vlastního modemu

MacRumors