Intel má problém s investory. Jeho pozici ohrožují Apple a AMD

Akcionáři a investoři společnosti Intel, která je celé dekády známá jako výrobce procesorů, dávají najevo svou nespokojenost. Trh giganta totiž ohrožuje nárůst konkurence.

Intel má dlouhodobě problémy chytit dech a držet krok s konkurencí. Například AMD, na kterého ještě nedávno mnozí hleděli jako otloukánka, dokázalo přejít na pokročilý 7 nm výrobní proces a Intelu řádně uskočit. Procesory AMD tak dobyly serverový segment s procesory EPYC, posléze desktopy a nyní získávají i mobilní segment s notebooky díky procesorům řady Ryzen.

Intel má problém s investory. Jeho pozici ohrožují Apple a AMD

Na druhé straně pak Intel přišel o dlouhodobého klienta Apple. Ten nyní vyrábí vlastní procesory na architektuře ARM zvané Apple Silicon. První ze zástupců se jmenuje M1 a dokazuje, že se Applu sázka na vlastní technologie vyplatila. M1 je navíc vyráběn aktuálně nejpokročilejším 5 nm výrobním procesem a proslýchá se, že příští rok by Apple jako první mohl přijít s 3 nm čipy. Naproti tomu Intel se stále drží 10 nm procesu který „pouze“ vylepšuje.

Trend vlastních procesorů navíc sílí. Touto cestou se vydává například i Samsung nebo Microsoft a Intelu tak mizí klientela přímo pod rukama.

Není divu, že akcionáři a investoři Intelu volají po okamžité akci. Chtějí vidět změny ve firmě, které povedou k opětovnému nastartování technologického obra a návrat na vedoucí pozici. Jako jedno z řešení by mohlo být oddělení divize návrhu čipů a výrobní divize. 

Vedení Intelu však vidí ve spolupráci s asijskými výrobci smysl. Tamější cena práce, a tím pádem výroby je levnější, než kdyby si Intel měl čipy vyrábět zcela sám. Protiargumentem investorů je pak možnost nechat ve vlastních továrnách procesory šité na míru zákazníkům, čímž by se zmírnil odliv ke konkurenci.

Jedním z největších kritiků je skupina Third Point, která drží přes miliardu dolarů v akciích Intelu. Má tak významnou pozici a může skutečně změnit směr Intelu. Zda se to podaří už příští rok, uvidíme. K nějaké změně však dojít musí, jinak budeme svědky dalšího pádu jedné ze stálic technologického sektoru.

Intel má problém s investory. Jeho pozici ohrožují Apple a AMD

Reuters