Vývojář úspěšně zprovoznil Windows na Macu s M1 procesorem

Vlastním snažením dokázal jeden z vývojářů zprovoznit operační systém Windows na počítači Mac s vlastním procesorem Applu M1. Využil k tomu open-source virtualizační nástroj.

Vývojář Alexander Graf dokázal zprovoznit Windows ARM64 Insider Preview na Macu s procesorem M1. Jde o zajímavý úspěch zejména s přihlédnutím k faktu, že Apple neplánuje uvést svůj nástroj Boot Camp pro Apple Silicony počítače Mac. Windows tak nativně na počítačích nepoběží a jedinou cestou bude virtualizace.

Avšak i cesta virtualizace má úskalí. Většina dostupného software zatím totiž zvládá plnohodnotnou virtualizaci operačních systémů pro ARM procesory. Není tedy snadné virtualizovat x86 verzi systému na ARM procesoru a opačně.

[HTML1]

Úspěch Alexandera Grafa spočívá tedy především v použitých prostředcích a zvolené cestě. Pro virtualizaci zvolil open-source nástroj QEMU, známý především v prostředí Linux / Unix systémů. K němu přidal vlastní úpravy, díky kterým byl nakonec schopen zprovoznit Windows ARM64. Samotné Windows for ARM umí spouštět aplikace napsané pro platformu x86 (Intel / AMD), takže touto „dvojí“ virtualizací se úspěšně dostal ke spouštění x86 Windows aplikací.

Graf využil metodu přes Hypervisor.framewor, která nepotřebuje přímý přístup do jádra operačního systému a nevyužívá rozšíření jádra (KEXT) s právy zápisu. Operační systém macOS 11 Big Sur totiž práci s rozšířeními jádra (KEXT) zásadně omezil, což je mimo jiné i důvod, proč měly problém některé VPN a podobné programy.

Ačkoli Graf vše úspěšně zprovoznil a říká, že pomocí jeho metody to dokáží i ostatní, stále upozorňuje, že nejde o dlouhodobě otestované a stabilní řešení. Každopádně jde o další úspěch v řadě. Nedáno se podařilo vývojářům u CodeWeavers zprovoznit některé hry pomocí nástroje CrossOver založeného na open-source nástroji Wine.

Vývojář úspěšně zprovoznil Windows na Macu s M1 procesorem

MacRumors