Nové počítače Mac s M1 čipy jsou připravené na Windows. Čekáme, co Microsoft, říká Craig Federighi

Mnohým uživatelům může na nových počítačích Mac s Apple Silicon procesory chybět podpora pro Windows. Zdá se však, že chyba není na straně Applu.

Server Ars Technica zveřejnil poměrně dlouhý a zajímavý rozhovor se zástupci Applu. Tři významní představeitelé, Craig Federighi, Johny Srouji a Greg Joswiak, odpovídali na zvídavé dotazy redaktorů. Mezi různými tématy pak přišlo i na podporu Windows.

Redaktor se přímo zeptal, zda je vůbec možné provozovat Windows na nových Apple počítačích s M1 procesory. Federighi redaktory možná zaskočil, když řekl, že vše je pro operační systém Microsoftu připraveno. Všechny technologie potřebné pro Windows jsou v Macu a je jen na Redmondu, kdy zpřístupní licence Windows pro ARM dalším výrobcům hardware.

Nové počítače Mac s M1 čipy jsou připravené na Windows. Čekáme, co Microsoft, říká Craig Federighi

V současné době neexistuje Bootcamp, tedy možnost nativně spouštět Windows na Macu s M1. Z vyjádření Craiga ale lze usuzovat, že by to možné bylo. Vše tedy brzdí licenční politika Microsoftu, který poskytuje licence x86 Windows bez vazby na konkrétní technologie. Naopak Windows pro ARM si zatím nechává pro vybrané partnery, a hlavně svá zařízení Surface.

Uvidíme, kam jak a zda se situace změní v následujících měsících. Je dost možné, že Microsoft nebude současnou licenční politiku měnit. Redmond se aktuálně primárně soustředí na poskytování služeb a Cloudových řešení, takže je dost možné, že Windows se do Macu „vrátí“ ve formě aplikace ve webovém prohlížeči formou Windows on Cloud. Uvidíme.

MacRumors