Komentář: Apple snížil poplatky pro malé vývojáře na 15 %. Ceny ale dolů nepůjdou

Apple se rozhodl k razantnímu kroku. Malým vývojářům odpustí část poplatků. Na svém webu pak firma sdílí nadšené reakce vývojářů. Klesnou ale ceny? A není za snížením ještě jiná motivace?

Apple od 1. ledna 2021 snižuje poplatky z dosavadních 30 % na polovinu, tedy 15 %. Snížený poplatek se ale týká pouze „malých“ vývojářů, kteří si v App Store vydělají do 1 milionu dolarů ročně. V tiskové zprávě pak společnost zveřejnila, jak nadšeně ji malí tvůrci softwaru vítají.

Musíme Applu přiznat, že jde o zásadní změnu strategie, která tady v tak velké míře nebyla od založení App Store. Snížení poplatků z 30 % na 15 % znamená opravdu zásadní zlepšení pro vývojáře, kteří se dosud museli o povinné desátky dělit s Applem. Firma samozřejmě ponechává povinné platby za vývojářský účet na rozdíl od konkurenčního Google Play.

I tak jsou mnozí malí vývojáři ze změny skutečně nadšení. Na druhé straně barikády jsou však často jiné emoce. Šéf oblíbené aplikace Basecamp a emailového klienta Hey tvrdí, že Apple se snaží všechny vývojáře vydělávající nad milion dolarů označit za „hamižné“. Stejný názor sdílí i další velcí vývojáři včetně Spotify nebo Epic Games, kteří s Apple právě na téma poplatků vedou právní spor.

Drsnější hlasy odkazují proslov Tima Cooka v kongresu, kde prohlásil větu „Všem vývojářům měříme stejně a mají stejná pravidla.“ Apple očividně rétoriku otáčí, jak je potřeba.

Ať stojíte na jakékoli straně, jako koncového uživatele nás bude určitě zajímat dopad na cenu. V tiskové zprávě malí tvůrci děkují Applu a dělí se o nadšení. Mluví o tom, jak jim to vylepší rozpočty a budou si moci dovolit lépe platit zaměstnance, nakoupit lepší hardware či lépe přežít koronavirou krizi. Žádný z nich nemluví o snížení cen za aplikace.

Vzhledem k jasně danému platebnímu modelu bych ani nějaké zlevnění neočekával. Dobrovolně si žádný z vývojářů neukrojí ze svého, takže pro nás jako koncové uživatele vlastně nejde o žádnou změnu k lepšímu. Alespoň prozatím.

Komentář: Apple snížil poplatky pro malé vývojáře na 15 %. Ceny ale dolů nepůjdou