Apple Silicon je tady. Výkon, úspora energie, ale také ztráta podpory eGPU

Apple na včerejší Keynote představil první modely počítačů s vlastními procesory Apple Silicon. Co všechny získaly, a o které technologie naopak přišly?

Úterní Keynote Applu obsahovala necelou hodinu informací o nových počítačích Mac s Apple Silicon (tedy ARM) procesory. Firma se tradičně pochlubila mnohými úspěchy v inženýrství a vyzdvihla úspěchy, kterých dosáhla.

Nové procesory se jmenují M1 a všechny spekulace hovořící o název A14X nebo A14T tak vyšly jako liché. Apple ukázal, jak bylo jeho SoC (System on Chip) navrženo. Architektura vychází z letitého dědictví procesorů pro mobilní zařízení, takže na SoC najdeme pospolu procesorová jádra (jak výkonná, tak úsporná), jádra pro Neural Engine anebo grafická jádra. Společně je k nim zapouzdřena i paměť RAM. Ta je u všech modelů v základní konfiguraci na 8 GB a maximálně lze nakonfigurovat pouze na 16 GB.

Kapitolou samotnou pro sebe je efektivita hospodaření s energií. Apple uvádí, že M1 je schopen dosáhnout vyššího výkonu než shodné Intel procesory, a to pouze při spotřebě 10 W. Při větší spotřebě naopak Intel překračují. To se projeví zejména na výdrži baterie, která u MacBooku Air má dosahovat až 15 hodin a MacBooků Pro 13“ dokonce 17 hodin. Je však nutné dodat, že konkurenční výrobci jsou schopni s ULV variantami Intel Core procesorů dosáhnout podobné výdrže. Vše se tedy ukáže až v reálných testech.

Apple tvrdí, že díky tomu dosahuje až 3x většího procesorového výkonu (záleží na konkrétním modelu) a podobně obdivuhodných výsledků i v grafických operacích (uvedeno 6x výkonu). Představitelé dokonce tvrdí, že integrovaná grafika v Apple Silicon je nejvýkonnější na světě. Vše bylo podpořeno typickými „Apple grafy“, které však podávají pouze vágní srovnání bez reálných informací a hodnot. Na druhou stranu firma uvádí, že Mac mini i ostatní představené počítače nyní zvládají připojení i 6K Pro XDR Display.

Všechny počítače Mac (MacBook Air, MacBook Pro 13“, Mac mini) s M1 pak dostaly podporu Wi-Fi 6 a nové USB-4. Naopak přichází o podporu externích grafických karet (eGPU), které lze připojit k Intel Macům s Thunderbolt 3. Tento port stále najdete i na Macích s M1, ale eGPU fungovat nebude.

Zajímavostí je, že konkurenční počítače s poslední generací procesorů Intel Tiger Lake (představenou letos, Apple ji však patrně už nenasadí), podporují nejmodernější standard Thunderbolt 4. Ten sice nezvyšuje už tak vysoký 40 Gb/s datový tok, ale přináší další výhody jako například podpora 8K obrazovek, lepší podporu PCIe sběrnice a další. O tyto parametry jsme na Apple počítačích ochuzeni.