První procesory A14X již brzy ve výrobě. Budou vhodné do iPadů Pro a Maců

Apple se chystá na výrobu nejnovějších procesorů A14X. Ty bude opět vyrábět ověřený dodavatel TSMC, a to tím nejpokročilejším výrobním procesem.

Apple se chystá spustit masovou výrobu svých nejvýkonnějších procesorů Apple A14X. Ty nahradí současné procesory a budou představovat výkonnostní špičku. Jejich dodavatelem bude opět firma TSMC a využije nejmodernější 5 nm proces.

TSMC investovala 25 miliard dolarů do nového 5 nm výrobního procesu. Apple tak opět získá náskok oproti konkurenci, zatímco TSMC si pojistí prémiového zákazníka na další rok. Výroba nových čipů má začít poslední čtvrtletí letošního roku.

První procesory A14X již brzy ve výrobě. Budou vhodné do iPadů Pro a Maců

Nové procesory A14X mají kódové označení „Tonga“ a jsou vhodné jak pro nadcházející aktualizaci iPadů Pro, tak pro mnohé počítače Mac. Hovoří se o oživení 12“ MacBooku nebo omlazení MacBooků Air.

Apple údajně také pracuje už na návrhu procesorů A15, které budou vhodné do druhé generace Maců s ARM procesory. Už ta první má přitom přinést značnou výdrž na baterii při zvýšení výkonu díky celým 12 jádrům. Apple chce využít design podobný v zařízení s iOS a iPadOS a nabídne tak 8 výkonných jader pro náročné operace a 4 úsporná jádra, díky kterým by se mohla výdrž baterie MacBooků vyšplhat až mezi 15–20 hodin.

Zprávy ohledně nových procesorů přinesl server DigiTimes, který je známý spíše horší úspěšností svých předpokladů. Na druhou stranu stejné informace o procesorech mají i další zdroje.

První procesory A14X již brzy ve výrobě. Budou vhodné do iPadů Pro a Maců

MacRumors