Chystá se česká Siri? Apple nabírá pracovníky na překlady a přepisy mluveného slova

Apple na své stránce s pracovními příležitostmi uveřejnil inzeráty, které vzbudily velké ohlasy zejména v české jablečné komunitě. Jedná se o pozice, které se týkají hlasové asistentky Siri.

Apple ve velkém nabírá nové pracovníky, kteří mají pomoci s přepisy textů a překlady pro hlasovou asistentku Siri. Společnost tak patrně pracuje na rozšíření svého chytrého asistenta do dalších zemí a regionů.

Firma do svých kanceláří v Irsku hledá lidi plynulé v ukrajinštině, maďarštině, slovenštině, chorvatštině, řečtině, rumunštině, polštině a také češtině. Do kanceláří v Singapuru rovněž hledá mluvčí z Indonésie a Vietnamu.

Chystá se česká Siri? Apple nabírá pracovníky na překlady a přepisy mluveného slova

Náplň pracovní pozice „Annotation Analyst“ zahrnuje mimo jiné poslech a přepis nahrávek příkazů Siri:

Jako Annotation Analyst budete poslouchat a přepisovat audio nahrávky a hodnotit odpovědi a vyjadřování Siri od zákazníků, kteří jsou zapojeni v programu hodnocení kvality. Budete využívat svůj jazyk a kulturní povědomí společně s analytickými dovednostmi, abyste ohodnotili odpovědi podle daných pokynů.

Apple již v minulosti pracoval na zlepšování kvality Siri a k těmto účelům spolupracoval s agenturami třetích stran. Nakonec ale v roce 2019 veškerou spolupráci ukončil, jelikož došlo k několika kauzám ohledně porušení ochrany soukromí uživatelů. Nový program hodnocení kvality Siri používá pouze nahrávky lidí, kteří s tím souhlasili.

Siri zatím nehovoří ani jedním z jazyků, pro které Apple hledá nové analytiky. Je tedy patrné, že společnost minimálně začíná pracovat na rozšíření asistentky do dalších zemí a rovněž i vylepšení aplikace pro překlady, která přišla společně s iOS 14.

Jak dlouho ale může trvat, než se výsledky práce analytiků přetaví v českou Siri netušíme.

Apple