Velká právní bitva o App Store začala. Apple stáhl oblíbenou hru Fortnite, protože obcházela pravidla. Epic Games žalují Apple

Pravidla App Store poslední dobou budí velké emoce. V průběhu čtvrtku však došlo na událost, která dost možná ovlivní všechny vývojáře aplikací v Apple ekosystému.

Ve čtvrtek vydali Epic Games novou aktualizaci velmi oblíbené hry Fortnite. Ta nabídla možnost platit za herní měnu přímo vývojáři a obejít tak pravidla App Store. Přímá platba by hráče vyšla na 7,99 USD, zatímco platba přes App Store o celé dva dolary více, tedy 9,99 USD.

Apple dlouho neváhal a hru zcela odstranil z App Store pro zásadní porušení pravidel. Epic Games se vůči této akci ohradilo a následně dokonce společnost zažalovalo.

Velká právní bitva o App Store začala. Apple stáhl oblíbenou hru Fortnite, protože obcházela pravidla. Epic Games žalují Apple

Představitelé společnosti Apple argumentují tím, že Epic Store právě díky Applu mohl rozvíjet svůj herní byznys a růst. Naopak Epic tvrdí, že Apple má sklon k monopolním praktikám a využívá svého postavení na trhu.

Apple to nebude mít jednoduché. Jak v EU, tak v USA, je společnost nyní vyšetřována pro antimonopolní chování v rámci App Store, kde určuje pravidla a zároveň zde sám soupeří svými aplikacemi s konkurencí.

Nedávno se Apple také soudil s vývojáři emailového klienta „Hey“. Ke stanovisku Epic Games se rovněž přidala společnost Spotify. 

Velká právní bitva o App Store začala. Apple stáhl oblíbenou hru Fortnite, protože obcházela pravidla. Epic Games žalují Apple

Vývojáři se cítí svázáni pravidly

Krátce na to Epic Games zažili stejný exces v Google Play, kde Google na základě stejných pravidel stáhl Fortnite z Google Play. Epic Games rovněž zažalovali i Google.

Zdá se, že pravidla App Store a Google Play začínají být pro mnoho vývojářů neskousnutelným limitem a snaží se je čím dále obcházet. Zatímco někdy se to podaří, jindy to bohužel vzdají jako například Microsoft se svou herní streamovací službou xCloud.

Ta bude na Androidu nabízet za předplatné streamování AAA her známých z konzole Xbox. Za měsíční poplatek tak hráči získají přístup ke katalogu s více než 100 kvalitními tituly. Odezva testerů z platformy Android je velmi pozitivní. Na iOS však bylo testování ukončeno, jelikož Microsoft nenašel cestu, jak splnit pravidla App Store.

[HTML1]

Apple může prohrát

Ačkoli se plně zdá, že Apple má vše pod kontrolou, opak může být pravdou. Epic Games možná dočasně přijdou o množství peněz z mikroplateb na mobilních zařízeních (nezapomeňte, že Fortnite je také na konzolích a PC), ale podle mého úsudku šlo o kalkulovaný tah.

Epic Games totiž vědí, že EU i USA nejsou Applu příliš nakloněni. Vhodným načasováním tak přilévají olej do ohně právních rozepří a komisaři úřadů v USA i EU toto neponechají bez odezvy.

Tím jak Apple rychle zareagoval a hru Fortnite stáhl si tak dost možná pod sebou podřezal pověstnou větev.

Apple navíc může doopravdy zneužívat monopolního postavení, pokud se přestaneme dívat na celou situaci očima této společnosti. Jakožto vývojář jste totiž nucen své aplikace zasílat do App Store a jiná alternativa neexistuje. Dále musíte využívat jediný platební systém v App Store a jiná alternativa neexistuje. Pokud zmíníte ve své aplikaci i jiné platební možnosti, neprojde schvalovacím procesem.

Při velikosti softwarové platformy iOS a jejího nastavení tak pohledem třetí strany (úředník komise EU / USA) může daná situace připomínat monopolní chování.