Intel hlásí další zpoždění. Přechod na vylepšený 7 nm výrobní proces až kolem roku 2023

Intel poslední dobou trápí mnoho potíží. Po několika kauzách s bezpečnostními chybami přímo v návrhu jeho procesorů má nyní další problém. Nedokáže včas přejít na nový výrobní proces. Konkurence přitom nespí. 

Intel při ohlášení finančních výsledků za druhý kvartál letošního roku oznámil i jednu nepříjemnou informaci. Společnost nedokáže splnit cíle a přechod na tolik očekávaný 7 nm výrobní proces nezvládne ve stanoveném termínu. Předpokládá se, že nejdříve to zvládne až ke konci roku 2022 nebo začátkem roku 2023. 

Inženýři totiž při testech našli chybu, která zapříčinila celou vadnou sérii testovacích vzorků. Nyní se tedy všechny síly upnou k nápravě, ale to znamená zpoždění více než půl roku oproti plánovanému datu spuštění 7 nm výrobního procesu. 

Intel hlásí další zpoždění. Přechod na vylepšený 7 nm výrobní proces až kolem roku 2023

Intel alespoň plánuje vylepšovat a ladit dosavadní 10 nm výrobní proces (marketinfově značeno 10 nm + ). Procesory řady “Tiger Lake” mají přijít podle plánu, a ještě letos bychom se měli dočkat 10 nm serverových procesorů z řady “Ice Lake”.  

Původní plán Intelu přitom byl uvést procesory vyrobené pokročilým 7 nm procesem už příští rok, tedy 2021. Jenže jako nyní, tak už v průběhu uplynulých měsíců bylo ohlášeno několik zpoždění. 

Mezitím další výrazný hráč na trhu s x86 procesory AMD přechod na 7 nm výrobní proces zvládl a nyní jej nadále vylepšuje.

Mezitím další výrazný hráč na trhu s x86 procesory AMD přechod na 7 nm výrobní proces zvládl a nyní jej nadále vylepšuje. Lepší výrobní proces umožňuje procesorům menší spotřebu při vyšším výkonu, což je klíčové. Výrobci serverů, desktopových i přenosných počítačů začínají stále více upřednostňovat výkonné, a přitom cenově dostupné procesory od AMD. Karty se po letech obrací. 

Na druhé straně pak na Intel tlačí výrobci procesorů typu ARM. Samotný Apple ohlásil rovněž přechod na vlastní procesory “Apple Silicon”, které budou mít do dvou let všechny počítače Mac. 

Zdá se, že technologický gigant Intel má po letech nadvlády ve sféře procesorů velké problémy a jeho pozice už není tak jistá. 

Intel hlásí další zpoždění. Přechod na vylepšený 7 nm výrobní proces až kolem roku 2023

MacRumors