Rosetta nepodporuje virtualizaci x86 Windows ani rozšíření kernelu. Otazník také visí nad Bootcampem

Apple s plány o oznámení přechodu na vlastní procesory ARM uvedl také pomocný nástroj Rosetta. Ta má usnadnit přechod a umožnit běh aplikací napsaných pro Intel pod vlastními Apple procesory.

Rosetta bude pomáhat překládat volání aplikací napsaných pro Intel na instrukce rozpoznatelné na architektuře ARM. Díky tomu Apple a vývojáři zpřístupní běh mnoha aplikací a usnadní tak přechod z jedné architektury procesorů na druhou. Nebude to však zcela bezbolestné.

macOS 11 Big Sur

Apple v dokumentaci pro vývojáře jasně upozornil, že Rosetta nedovoluje překládání některých specifických volání (jmenovitě AVX, AVX2, and AVX512). Jedná se zejména o rozšíření kernelu a virtualizaci x86_64. Velký otazník také visí nad podporou Bootcampu, tedy možnosti nainstalovat jako druhý operační systém Windows.

Kompatibilita ARM Maců

Zatímco bude snadné virtualizovat pomocí běžných nástrojů jako jsou Parallels Desktop nebo VMWare ARM verze operačních systémů (Windows, Linux), tak bohužel nebude možné virtualizovat x86_64 verze těchto systémů.

Většinu běžných uživatelů toto patrně trápit nebude, ale specialisté spoléhající na nějaký konkrétní software mohou narazit. Radost jim neudělá ani fakt, že Apple se vůbec nikde nezmiňuje o podpoře funkce Bootcamp pro nové ARM Macy.

Vypadá to, že pokud budete potřebovat specifický software, virtualizovat standardní Windows nebo je spouštět přes Bootcamp, neměli byste s nákupem nového ARM Macu tolik spěchat.

MacRumors