EU zahájila vyšetřování Applu za monopolní praktiky týkající se App Store a Apple Pay

Evropská komise formálně zahájila vyšetřování společnosti Apple hned ve dvou oblastech. První se týká obchodu s aplikacemi App Store a druhá platební metody Apple Pay. 

EU zdůvodňuje zahájení vyšetřování podezřením z monopolního chování a porušování pravidel soutěže. Podněty komisi dodali samotní vývojáři mnoha aplikací třetích stran.  

Prvním případem bude chování Applu a nastavování pravidel v App Store. Primárně jde o mikroplatby v aplikacích a předplatná. Společnost totiž poslední dobou odmítá aplikace, které nabízí levnější předplatné bez 30% přirážky mimo App Store, typicky přímo na stránkách vývojáře. Stejný problém se týká mikroplateb, kde Apple rovněž strhává poplatek z každé platby. 

EU zahájila vyšetřování Applu za monopolní praktiky týkající se App Store a Apple Pay

Vyšetřování je přitom nezávislé na žalobě ze strany Spotify a distributora e-knih Kobo, kteří se už před několika měsíci také obrátili na EU. Stěžovali si zejména na zvýhodňování vlastních služeb Applu před službami třetích stran, a to jak ve vyhledávání App Store, tak u poplatku z předplatných. 

Obecně vývojáři nesouhlasí s tím, že Apple zároveň soupeří se službami třetích stran na vlastním hřišti jménem App Store, přitom ale určuje pravidla a dle svých potřeb je mění. 

Apple Pay anebo nic

Druhý případ se týká mobilních plateb Apple Pay. Zde se EU zaměřuje na pravidla a smluvní podmínky, které Apple vyžaduje po subjektech, které chtějí nasadit Apple Pay. Komisaři upozorňují na fakt, že neexistuje jiná varianta, jak na iOS nabídnout mobilní NFC platby a přistoupit na vlastní pravidla Applu. 

Není to poprvé, kdy EU vyšetřovala nějakého z technologických gigantů. Můžeme vzpomenout například na Microsoft a jeho Internet Explorer, který měl dominantní postavení a Microsoft tak technicky vzato mohl diktovat internetové standardy. Tehdy dala podnět komisi firma Opera a výsledkem byl tzv. “ballot screen”, který uživatelům Windows v EU nabízel volbu internetového prohlížeče. 

MacRumors