Vyšla aktualizace macOS 10.15.5. Přináší funkci správa kondice baterie pro MacBooky a opravy chyb

Apple vydal aktualizaci operačního systému macOS Catalina 10.15.5. Po dvou měsících se tak dočkáváme sady oprav a jedné nové funkce určené pro MacBooky. 

Nová aktualizace přináší vylepšenou správu baterie, o které jsme již na SuperApple psali. Nyní se tak funkce dostává ke všem majitelům podporovaných MacBooků. Správa kondice baterie si klade za cíl zpomalit stárnutí baterií a jejich opotřebení. 

Správa kondice baterie analyzuje stav baterie v laptopu a zkoumá nabíjení. Díky tomu je možné upravit nabíjecí cyklus a zabránit zbytečnému nabíjení do plné kapacity, pokud je notebook pravidelně používán s nabíječkou z elektrické sítě.

Vyšla aktualizace macOS 10.15.5. Přináší funkci správa kondice baterie pro MacBooky a opravy chyb

Ačkoli má tato funkce být chytá a umět předvídat, je možné ji v případě zájmu vypnout v Předvolbách systému -> Úspora energie -> Kondice baterie. Apple však vypnutí nedoporučuje a k funkci připravil celou informační stránku.

Funkce je dostupná pouze pro MacBooky s Thunderbolt 3 porty, což zamrzí mnoho majítelů starších modelů, které by tato funkce vzhledem ke stáří jejich počítačů jistě potěšila.

Nová aktualizace rovněž přináší opravu nepříjemné chyby, kdy přenosy dat disků v RAID způsobovaly zamrzání Finderu. Tato chyba se poprvé objevila s aktualizací macOS 10.15.4 a nyní by měla být odstraněna. 

Aktualizace je dostupná už nyní skrze předvolby systému.