Vyšel iOS 13.5 s podporou API pro sledování koronaviru, zrychleným odemykáním Face ID při nasazené roušce a dalšími funkcemi

Apple vydal novou verzi iOS 13.5 a iPadOS 13.5. Kromě mnoha funkcí přináší dlouho očekávané API pro sledování koronaviru stejně jako zrychlené odemykání telefonů s Face ID.

Největší novinka v iOS 13.5 je patrně nové API a funkce proti koronaviru, na které pracoval Apple společně s Googlem. Jde o notifikace, které vás informují o případném styku s nakaženým člověkem.

Telefony s iOS 13.5 a smartphony s Android 6+ a s patřičnou aktualizací nyní budou na pozadí mezi sebou komunikovat skrze Bluetooth. Pomocí jedinečných identifikátorů pak vytvoří vnitřní databázi ID, se kterými se daný uživatel setkal. Pokud bude posléze jedno z ID označeno jako rizikové, dostanou ostatní patřičnou notifikaci.

K této vnitřní databázi budou moci přistupovat schválené aplikace skrze nové API. Apple rovněž umožňuje vnitřní databázi manuálně smazat a samotný log se průběžně maže po 14 dnech. Uživatelé mohou sledování vypnout pomocí přepínače v Nastavení -> Soukromí -> Zdraví. V české republice zatím není funkce aktivní.

Nové funkce a opravy zranitelností

Apple rovněž přináší zrychlené zadání kódu, pokud máte smartphone s Face ID a na obličeji roušku nebo masku. Telefon danou situaci rozpozná a okamžitě bez prodlevy nabídne zadání hesla.

Do aktualizace se ještě vešla nová funkce týkající se skupinových hovorů FaceTime. Nově můžete změnit dynamické velikosti dlaždic s volajícími na pevně danou velikost. Apple přispěchal i s řešením kritických chyb (zpráva s emoji italské vlajky) a zranitelností v aplikaci Mail, o kterých jsme již informovali.