Apple chystá Xcode pro iPad. Prozradily to reference v kódu iOS 14

V kódu chystaného operačního systému iOS 14 byly odhaleny reference na vývojářské prostředí Xcode. Apple patrně pracuje na verzi svých vývojářských nástrojů pro mobilní platfromy.

Informace přinesl Jon Prosser, který poslední dobou ukazuje, že má ověřené zdroje. Nyní si dokázal sehnat poslední sestavení iOS 14, které není veřejně dostupné pro veřejnost ani vývojáře a prozkoumal jeho kód.

Apple chystá Xcode pro iPad. Prozradily to reference v kódu iOS 14

Sám byl překvapený, když narazil na reference vývojářského nástroje Xcode. Ten je aktuálně dostupný pouze pro macOS, ačkoli je samotný software využíván pro programování aplikací na iOS / iPadOS, watchOS, tvOS a macOS.

Komunita již dlouhodobě spekuluje, že Apple připravuje své vývojářské nástroje pro uživatele iPadů. Firma ostatně sama dává najevo, že iPady vidí jako budoucnost počítačů, tak by tento krok byl logický.

Xcode pro iPad nebo pro ARM Mac?

Na druhou stranu se ozývají někteří vývojáři, že ani největší iPad Pro neposkytuje dostatečné pohodlí pro tak komplexní činnost, jakou je programování mobilních aplikací. Uvádějí nutnost velké obrazovky a možnost zobrazení hned několika oken současně, což je aktuálně limitováno samotným iPadOS.

Při vývoji jsou navíc často používány frameworky třetích stran anebo kód napsaný v jiných programovacích jazycích. V prostředí dospělého operačního systému macOS toto není problémem, jelikož si například podporu pro Python nebo Ruby snadno doinstalujete. Omezení iPadOS a práce se soubory na něm však toto aktuálně neumožňují.

Nabízí se tak teorie, že ačkoli reference byly nalezeny v kódu iOS 14 / iPadOS 14, tak jde ve skutečnosti o přípravu na portování Xcode pro počítače Mac s ARM procesory. O těch se vede také dlouhá debata a náznaky poslední dobou sílí.

Moudřejší patrně budeme až po vývojářské konferenci WWDC 2020, která se bude konat online v červnu.

MacRumors