Operační systém HomePodu je nově založen na tvOS. V kódu jsou reference na dva nové modely chytrého reproduktoru

Aktuální operační systém iOS 13.4 přinesl jedno zajímavé odhalení. Chytrý reproduktor HomePod zpřetrhal své vazby s iOS a nyní má více společného s Apple TV. 

Historicky byly všechny produktové operační systémy, tedy watchOS, tvOS a systém pro HomePod založeny na iOS. Ten prapůvodně vycházel z macOS a dědilo se tedy z počítačů. Dnes už jdou systémy vlastní cestou a některé se oddělují čím dál více. 

Operační systém HomePodu je nově založen na tvOS. V kódu jsou reference na dva nové modely chytrého reproduktoru

S aktualizací iOS 13.4 bylo zjištěno, že systém pro HomePod už nevychází z iOS, ale tvOS určeného pro Apple TV. Změna předlohy podporuje spekulace, že nový iOS 14 se zbaví podpory dalšího hardware.  

Na řadě jsou všechna zařízení s čipem Apple A8 (včetně A8X). To znamená, že se iOS 14 zbaví například iPadu Air 2 a iPadu mini 4, které byly dosud podporovány. Problém by však představoval právě HomePod, jelikož na procesor A8 spoléhá. 

Nové modely HomePodu 

Apple proto zřejmě změnil strategii a přešel k jádru tvOS. Ten totiž dosud podporuje čip A8 (Apple TV HD) a nadále se jeho podpora očekává. Kód tvOS tudíž umožní nadále podporovat starší hardware v jedné kategorii produktů, zatímco v jiné od podpory zcela upustit. 

Poslední sestavení systému pro HomePod navíc odhalilo reference hned na dva nové modely chytrého reproduktoru. Ačkoli samotné odkazy neodhalují vůbec nic dalšího, opět ožily spekulace o levnější verzi HomePodu, který by mohl lépe konkurovat zařízením od Amazonu a Googlu. 

Právě tyto dvě společnosti naprosto ovládly trh s chytrými reproduktory a HomePod má sotva jednotky procent. Zda a kdy Apple nové modely představí, zjistíme teprve v následujících měsících.  

9to5Mac, MacRumors