Novinky v iOS 13.5 – Sledování nakažených koronavirem a odemykání Face ID s rouškou

Právě vydaná betaverze operačního systému iOS 13.5 přináší hned několik novinek. Mezi ty nejzajímavější patří „chytrá karanténa“ podle Applu a Googlu nebo řešení odemykání telefonu s rouškou.

Apple dal vývojářům k dispozici novou betaverzi operačního systému iOS s číselným označením 13.5. Ta se soustředí na implementaci sledování nakažených s koronavirem na principu naší „chytré karantény“ anebo pomáhá řešit odemykání telefonu s nasazenou rouškou.

Inženýři Applu a Googlu dali hlavy dohromady a vymysleli v podstatě obdobu české „chytré karantény“. Rozdíl je v tom, že řešení technologických gigantů bude přímo součástí systému a nebude potřeba stahovat dodatečné aplikace. Uživatelé funkci obdrží po aktualizování operačních systémů iOS 13 nebo Android 6 a vyšších.

Novinky v iOS 13.5 – Sledování nakažených koronavirem a odemykání Face ID s maskou

Oznámení jako pevná součást systému

Telefony budou pro sledování využívat bluetooth a vysílat anonymizovaný identifikační signál v telefonům v okolí. Následně přijímají ostatní ID ostatních telefonů do interní databáze po dobu čtrnácti dní.

Autorizované aplikace pak mohou tato ID porovnávat s databází nakažených a zasílat vám oznámení, abyste se dostavili k lékaři a nechali podrobit testu na koronavirus.

Systémové řešení bude součástí aktualizace iOS 13.5 a bude ve výchozím nastavení zapnuto. Oznámení půjde vypnout v Nastavení -> Soukromí -> Zdraví a zde volba COVID-19.

Někteří uživatelé vyslovili obavy, že takovéto systémové řešení může být potenciálně zneužitelné obzvlášť v situaci, kdy jsou data předávána aplikacím třetích stran. Ačkoli jde o anonymizovaná data, stále jsou zde pochybnosti. Apple ani Google navíc nesdělili, zda budou tyto funkce po skončení pandemie odebrány anebo zůstanou součástí systému napořád.

Novinky v iOS 13.5 – Sledování nakažených koronavirem a odemykání Face ID s maskou

Rychlé zadání kódu s nasazenou rouškou

Apple chce potěšit i uživatele iPhonů s Face ID. Ačkoli nenabízí řešení pro odemykání telefonu s nasazenou rouškou, inženýři snížili odezvu a výzva pro zadání kódu se zobrazí mnohem rychleji. Face ID se totiž snaží detekovat nasazenou roušku a v tomto případě chytře nabídnout zadání kódu, aby uživatel nemusel příliš čekat.

MacRumors, MacRumors