Chytrá správa napájení a baterie i pro MacBooky. Přijde společně s macOS 10.15.5 Catalina

Apple před časem vylepšil správu napájení a baterie v iPhonech. Díky ní se méně opotřebovává baterie. Nyní přichází stejná funkce do macOS Catalina. 

Vývojářská betaverze macOS 10.15.5 Catalina odhalila novou užitečnou funkci. Ta se týká správy napájení a baterie, přičemž ji známe už ze svých iPhonů. Operační systém se bude nově starat o to, aby se baterie zbytečně nepřebíjela a prodlouží tím její životnost. 

Pokud operační systém zjistí, že MacBook dlouhodobě používáte na adaptér ze sítě, tak se bude snažit optimalizovat nabíjení. Baterii přestane nabíjet do 100 %, aby bylo zabráněno přebíjení. To totiž bateriím příliš nesvědčí a snižuje jejich celkovou životnost. 

Chytrá správa napájení a baterie i pro MacBooky. Přijde společně s macOS 10.15.5 Catalina

Podobně se již chová iOS 13 na iPhonech. Například když často nabíjíte přes noc, tak operační systém přestane nabíjet kolem 80 % kapacity baterie a před dobou, kdy iPhone obvykle odeberete z nabíječky, doplní zbylá procenta. Vše závisí na strojovém učení systému. 

Chytré nabíjení jen pro nové MacBooky 

Nová funkce zamíří do všech MacBooků s Thunderbolt 3 porty. Starší zařízení dle aktuálního sestavení betaverze macOS 10.5.5 Catalina nejsou podporovány a patrně ani nebudou po vydání ostré verze. 

Funkci bude možné vypnout v nastavení systému v sekci “Úspora energie”. Ve výchozím nastavení však bude zapnutá pro všechny podporované počítače. 

Je férové dodat, že stejnou funkci mají konkurenční laptopy například od společnosti Lenovo, Dell nebo HP celé roky. Apple tedy nevynalezl novou funkci. 

Chytré nabíjení jen pro nové MacBooky

MacRumors, MacRumors