Apple představil nové iPady Pro a klávesnici s trackpadem. Dostalo se i na MacBook Air a Mac mini

Zvěsti analytiků se opět potvrdily. Apple včera představil hned několik nových produktů. Omlazení se tak dočkaly iPady Pro, MacBook Air a Mac mini.

Už delší dobu předvídali všichni známí a důvěryhodní analytici jako Ming-Chi Kuo anebo Mark Gurman příchod nových iPadů Pro. Spekulace dokonce hovořily o příchodu přídavné klávesnice s integrovaných trackpadem, což vzbuzovalo řadu pochybností. Jaké bylo včera překvapení, když novinky opravdu přišly a zvěsti se staly skutečností.

iPad Pro nebo počítač?

Nové iPady Pro přináší rychlejší procesory A12Z Bionic. Apple neopomíjí v PR materiálech zdůraznit, že tyto tablety jsou rychlejší než většina PC laptopů. Aktualizované iPady Pro mají skutečně čtvercový výstupek s 3D kamerkami pro snímání rozšířené reality. Hlavní kamerka má rozlišení 12 Mpix a nově přibyla ultraširokoúhlá kamerka s 10 Mpix.

iPad Pro nebo počítač?

Dále jsou vybaveny LiDAR skenerem měřícím vzdálenosti objektů od sebe, nejnovějším standardem WiFi 6 a 6 GB RAM. Základní kapacita se posunula na 128 GB úložiště. Ceny se drží v podobné hladině, jako u předchozích modelů. Objednávat můžete už 25. března.

iPad Pro 11“ od 22 990 / iPad Pro 12,9“ od 28 990 Kč (Apple.cz)

Apple rovněž uvedl novou Magic Keyboard pro iPady, která přináší integrované USB-C, jiný mechanismus otevírání a hlavně trackpad. Klávesnice má konečně podsvícené klávesy a bude dostupná až v květnu. Nová klávesnice je zpětně kompatibilní s modely iPadů Pro 2018.

Odhadovaná cena (přepočet dle ceny USA) Magic Keyboard pro 11“ 8 500 Kč / 12,9“ 10 000 Kč

MacBook Air s novou klávesnicí, ale stejnými nedostatky

Trochu ve stínu iPadů Pro přišel také aktualizovaný MacBook Air. Ten obdržel nejnovější generaci procesorů Intel Core a hlavně novou klávesnici, kterou znají majitelé 16“ MacBooků Pro. Úložiště se konečně posunulo na použitelných 256 GB. Přišly také rychlejší LPDDR4X paměti, které jsou samozřejmě stále pájené přímo na desce.

MacBook Air s novou klávesnicí, ale stejnými nedostatky

Bohužel MacBook Air si stále nese „nedostatky“ z minulosti. FaceTime kamerka má stále rozlišení 720p a počítač nemá ani moderní WiFi 6 čip, na rozdíl od konkurence.

MacBook Air Core i3 29 990 Kč / MacBook Air Core i5 38 990 Kč (Apple.cz)

Mac mini s dva roky starým hardware

Apple nezapomněl ani na Mac mini. Bohužel jedinou změnou je navýšení úložiště z nedostatečných 128 GB na použitelných 256 GB SSD. Žádná jiná změna se nekonala, a tak jde stále o počítač s hadwarem z roku 2018.

Při cenové nabídce Applu se tak nejmenší počítač v portfoliu stává poněkud diskutabilní investicí. Apple navíc na svém webu poněkud nepochopitelně označil Mac mini jako „nový“.

Mac mini Core i3 23 990 Kč / Mac mini Core i5 32 990 Kč (Apple.cz)