První Mac s ARM procesorem možná už v první polovině roku 2021. Využije pokročilý 5 nm výrobní proces

Spekulace ohledně Maců s vlastními ARM procesory neustále posilují. Nyní se dokonce objevily první určitější předpoklady a informace.

Známý analytik Ming-Chi Kuo zveřejnil nejnovější zprávu. Podle ní Apple chystá nové ARM procesory, které budou vyráběny nejpokročilejším 5 nm procesem. To umožní snížení energetické náročnosti, a přitom i navýšení výkonu.

Aktuální procesory Intel Core jsou vyráběny „pouze“ 14 nm výrobním procesem a jejich mezigenerační pokrok je téměř zanedbatelný. Intelu ujíždí jak konkurence v podobě AMD, které jej už poráží ve všech kategoriích, tak výrobci ARM procesorů.

Kuo však tvrdí, že Apple namísto jednání s AMD zvolí vlastní cestu a vyrobí si vlastní čip. Premiéry nového 5 nm procesoru Apple Ax (zřejmě s číslovkou 14) se dočkáme s uvedením letošních iPhonů v září a následovat by mohla celá řada Maců v první polovině roku 2021.

Dle Kua hledá Apple cestu, jak se více osamostatnit a těsně provázat vlastní hardware a software. Ostatně už nyní máme v moderních počítačích Mac ARM procesory v podobě bezpečnostního čipu T2, který s každou generací hraje větší roli.

Kompletní kontrola Applu nad komponenty a software

Apple investuje čím dále více zdrojů do výzkumu vlastních čipů. Kromě ARM procesorů chce mí také vlastní antény a modemy pro sítě páté generace. Cílovou metou je tak patrně kompletní kontrola nad veškerými komponentami a hardware.

Dlouhodobější uživatelé a profesionálové mají mírnější obavy z přechodné doby mezi Intel a ARM čipy. Ačkoli se podobný scénář odehrál již v minulosti, tenkrát se přecházelo ze „slabších“ PowerPC na výkonnější a instrukčně bohatší procesory Intel. Pro emulační vrstvu Rosetta tak nebyl problém spouštět aplikace napsané původně pro PowerPC procesory.

Procesor Apple A14 bude první vyráběný 5 nm procesem

Nyní bychom se však měli vydat opačnou cestou. Procesory ARM jsou, co se do výbavy týče „chudší“, neboť postrádají některé instrukční sady. V této oblasti již experimentuje Microsoft a zkouší, zda budou vývojáři ochotni napsat aplikace pro ARM. Poskytuje také možnost emulace aplikací psaných pro procesory x86, ale výsledek není vždy ideální.

Uvidíme, jak se s přechodem popere Apple.

MacRumors