Poslední betaverze macOS 10.15.4 Catalina naznačuje podporu AMD procesorů. Zvažuje Apple historickou změnu?

Poslední sestavení vývojářských betaverze operačních systémů odhalují překvapivé informace. Aktualizace macOS 10.15.4 přináší skrytou podporu nových procesorů.

Poprvé se nové reference našly už v betaverzi macOS 10.15.2. Odkazy a knihovny tehdy všechny nechávaly chladnými. Nyní se však výskyt řetězců patřících k novým procesorům stupňuje.

Současné portfolio Maců už roky spoléhá na procesory od Intelu. Historicky nabízely nejlepší výkon, a proto je také Apple zvolil namísto původních procesorů PowerPC. Možná nadešel čas na změnu. Za uplynulé dva roky Intel spíše stagnuje a AMD zejména v loňském roce předvedlo neočekávaný zvrat. Jeho nové procesory jsou o desítky procent výkonnější, často také úspornější a hlavně levnější. Intel nezvládá přechod ani na novou pokročilejší architekturu.

[HTML1]

Aktuální betaverze macOS 10.15.4 v sobě nese reference Picasso, Raven, Renoir a Van Gogh. Jde o takzvané APU jednotky, tedy sloučení procesoru (CPU) a grafické karty (GPU). 

„Herní“ a výkonné Macy s AMD?

Nedávno také internetem proletěla zpráva o tom, že Apple připravuje nové výkonné „herní“ notebooky s výkonnými komponenty. Slovo „herní“ ve spojení s Apple počítači nedává příliš smysl, ale nové výkonné počítače by opravdu mohly přejít na konkurenční procesory a získat tak náskok.

Na druhou stranu uznávaní analytici Ming-Chi Kuo anebo Mark Gurman mlčí, takže spíše neočekávejme žádné výrazné změny. Spíše se předpokládá, že Apple v blízké budoucnosti zcela opustí procesory architektury x86 a přejde zcela na své vlastní procesory Apple Ax vycházející z architektury ARM.

Poslední betaverze macOS 10.15.4 Catalina naznačuje podporu AMD procesorů. Zvažuje Apple historickou změnu?

MacRumors