Intel odhalil nové procesory řady Comet Lake s taktem přes 5 GHz. Jsou vhodné pro MacBooky a stačí na konkurenci?

Na veletrhu CES 2020 představila společnost Intel novou řadu procesorů Comet Lake. Mají přinést vysoké takty procesorů přesahující 5 GHz. Jsou vhodné pro MacBooky Pro a budou stačit na konkurenci od AMD?

Intel je nyní ve velmi těžké pozici. Zleva na něj tlačí stále oblíbenější ARM procesory a zprava se zvedlo AMD se svou novou generací hardwaru. Jako odpověď by měla posloužit nová řada procesorů s názvem Comet Lake, která bude těžit zejména z vysokých taktů přesahujících 5 GHz.

Intel uvádí, že nové procesory budou opět dostupné ve variantách Core i5 s taktem 5 GHz a také Core i9, kde poprvé dosáhneme přes 5 GHz. Desátá generace procesorů bude spoléhat na 14 nm ++ výrobní proces.

Intel odhalil nové procesory řady Comet Lake s taktem přes 5 GHz. Jsou vhodné pro MacBooky a stačí na konkurenci?

AMD vrací úder se 7 nm výrobním procesem, ARM zdatně sekunduje

A právě zde je háček. Konkurence ať už v podobě ARMu, oblíbeného zejména ve smartphonech a tabletech, tak AMD, zvládá mnohem pokročilejší 10 nm respektive 7 nm výrobní proces. Intel ustrnul už několikátou generaci procesorů na 14 nm výrobním procesu a začal výrazně zaostávat. Zejména AMD je nyní díky pokročilejšímu výrobnímu procesu až o 30 % výkonnější a často nabízí srovnatelné procesory na své 7 nm architektuře Zen levněji.

Intel však stále spoléhá na silná partnerství. Acer a Lenovo už oznámily, že ještě letos uvedou první počítače s novými procesory s maximálním příkonem 45 W. Ty jsou rovněž vhodné i pro MacBooky Pro, takže je možné, že se s následujícím omlazením hardwaru dočkáme také u Applu.