Apple zdůrazňuje, že neustálá kontrola polohových služeb v iOS 13 je v zájmu soukromí uživatelů

Aktuální operační systémy iOS 13 a iPadOS 13 zpřísnily možnosti aplikací sledovat polohu zařízení, zejména když jsou spuštěny na pozadí. Vývojářům se ale dané kroky nelíbí a částečně ani některým uživatelům.

Nová nastavení iOS 13 a iPadOS 13 omezují sledování polohových dat aplikacemi spuštěnými na pozadí. Při jakémkoli pokusu o využití polohovacích služeb je uživatel upozorněn dialogovým oknem. V něm může dané aplikaci povolit používání pro daný okamžik anebo pouze pokud je aplikace aktivně spuštěna, tedy při používání.

Možnost trvalého přístupu k polohovým službám se přestěhovala do Nastavení -> Soukromí -> Polohové služby. Zde můžete měnit nastavení u jednotlivých aplikací a některé ještě dovolí trvalý přístup k polohovým službám, například Google Maps.

S uvedením iOS 13 a iPadOS 13 významně pokleslo množství sledovaných dat 

Dle The Wall Street Journal jsou mnozí vývojáři se současnými omezeními velmi nespokojeni. Obávají se, že přílišná kontrola aplikací a z ní plynoucí dialogová okna mohou uživatele odradit od používání jejich aplikací.

Některým rovněž vadí, že i při trvalém povolení polohových služeb pro danou aplikaci, systém po neurčeném časovém bloku dialogové okno opět zobrazí.

Apple naopak na svou obranu uvádí, že jde v prvé řadě o ochranu před podvodnými aplikacemi. Slova mluvčího firmy potvrzuje i odborník z bezpečnostní firmy Location Sciences. Jason Smith tvrdí, že od uvedení iOS 13 pokleslo množství dat získaných na základě polohových služeb téměř o 70 %. Právě polohová data přitom slouží často k jednoznačné identifikace konkrétního uživatele.

A jak se na danou problematiku díváte vy? 

MacRumors