Výkon základního Macu Pro 2019 překonají mnohé další počítače Applu. Síla přichází až s více jádry

Základní model nového Macu Pro 2019 je na svou cenu poměrně ořezaný. Nabízí tudíž ne zcela nejvyšší výkon a třeba dva roky starý iMac Pro jej dokonce předhání.

Apple odstupňoval cenu konfigurací nového Macu Pro. Zdá se, že nejhorší poměr výkon x cena nabízí právě základní konfigurace. Použité komponenty totiž nepatří mezi ty nejvýkonnější, a tak se na tento počítač směle dotahují mnohé další Macy. Dva roky starý iMac Pro 2017 jej dokonce pokořil.

Výkon základního Macu Pro 2019 překonají mnohé další počítače Applu. Síla přichází až s více jádry

Základní Mac Pro spoléhá na osmijádrový Intel Xeon W. V testu jednoho jádra obdržel 1008 bodů a ve vícejádrech 7606 bodů. Dva roky starý iMac Pro 2017 dosáhl ve stejném testu Geekbench 5 v jednom jádře 1076 bodů a ve více jádrech dokonce 8120 bodů.

O moc lépe na tom nejsou ani střední konfigurace s 12 respektive 16 jádry. Lépe vybavené iMacy, iMacy Pro, MacBooky Pro nebo dokonce Mac mini, jej dokáží v testu jednoho jádra pokořit.

Procesory Intel Xeon těží z více jader

Situace se otáčí v testu více jader, kde si nový Mac Pro už stojí lépe a vede nad konkurenty z vlastní stáje.

Nesmíme však zapomínat, že Mac Pro půjde zakoupit s 24 a vyšším počtem jader, který teprve ukáže svůj potenciál. Procesory Intel Xeon W jsou navíc optimalizovány pro určité výpočetní operace a mnohem více jim sedí zátěž více jader, než dlouhodobé vytěžování jednoho jádra.

Navíc je Mac Pro 2019 kompletně modulární a uživatel si může komponenty vyměnit za jiné.

Celkově však lze vidět, že nové generace procesorů Intel nepřináší tolik navíc. Konkurence navíc nespí a nové AMD procesory Ryzen dokáží při stejné ceně nabídnout vyšší výkon. Ve světě Applu jsme však zatím odkázáni pouze na Intel.

MacRumors