Apple sice nemá největší podíl na trhu, ale iPhone dosahuje dvou třetin všech zisků z prodejů smartphonů

Na trhu se smartphony panuje silná konkurence. Apple nemá největší podíl, ale přesto jsou jeho zisky největší.

Průzkum trhu přinesla agentura Counterpoint Research, která sbírala data ze všech regionů. Výsledky jasně hovoří o tom, že celkový podíl o trhu nemusí nutně odrážet dosažené zisky v daném odvětví.

Apple ovládá světový trh se smartphony podílem 66 % z celkových zisků. Věrní uživatelé se nachází zejména na trhu v USA, dále v EU a Japonsku. To je také důvod, proč si Apple může dovolit marže, o jakých se konkurentům ani nesnilo.

Firma nyní rovněž sází také na služby a celý ekosystém Applu je dostatečně silný na to, aby přinášel stabilní příjmy na roky dopředu. Věříme, že v nadcházející Vánoční sezóně budou příjmy společnosti nadále růst i díky novým iPhonům.

Apple sice nemá největší podíl na trhu, ale iPhone dosahuje dvou třetin všech zisků z prodejů smartphonů

Samsung s odstupem druhý

Samsung je s významným odstupem druhý a bere zhruba 17 % všech zisků. Firmě se daří prodávat zejména modely Galaxy A, a rovněž nové vlajkové lodě Galaxy Note 10.

Čínský trh ovládají zejména místní prodejci zaměření na levnější smartphony. Mnohé z tamních značek ale pomalu začínají pronikat do prémiového sektoru. Navíc stále více budují i vlastní ekosystémy služeb.

Obecně však trh se smartphony mírně klesá. V meziročním srovnání to bylo o 11 % oproti stejnému čtvrtletí minulého roku. Uživatelé obecně odkládají nákup nového zařízení a velmi často vybírají ze středního segmentu namísto prémiových modelů.

9to5Mac