iOS 13 až příliš často ukončuje aplikace na pozadí. Uživatelům se to nelíbí

Stále větší množství uživatelů si všímá, jak nový operační systém iOS 13 spravuje aplikace na pozadí. K jejich překvapení velmi často ukončuje aplikace, aniž by to bylo potřeba.

Apple zřejmě přepracoval správu paměti RAM společně s novými operačními systémy iOS 13 a iPadOS 13. Mnoho uživatelů si povšimlo, že aplikace jsou mnohem častěji na pozadí ukončovány a to zejména v porovnání s předchozí verzí iOS 12. 

Server MacRumors sesbíral odezvu čtenářů a vybral ty nejzajímavější postřehy.

“Pracoval jsem v Excelu na iPadu. Na 10 minut jsem se přepnul do YouTube a když jsem se vrátil zpět, Excel se načetl kompletně celý znova. A nejen to, všechny záložky v Safari byly ty tam. Ani žádná z her nedokáže zůstat v paměti déle než 20 minut.”

“iOS12 byl výborný systém a moc mi chybí. Hlavním důvodem je, že při přepínání aplikací jako jsou Safari, Instagram nebo Facebook dochází k opětovnému spuštění a načtení aplikace. Přitom v iOS 12 jsem byl schopný mít spuštěno hned několik aplikací, aniž by se neustále znovu načítaly. Mám iPhone 7 Plus, ale nemyslím si, že to je chyba zařízení.”

iOS 13 až příliš často ukončuje aplikace na pozadí. Uživatelům se to nelíbí

Zdá se, že nová aktualizace iOS 13.2 a iPadOS 13.2 situaci příliš nezlepšila, spíše naopak.

Byl jsem zvyklý, že aplikace fotoaparát vždy vyprázdnila paměť a donutila aplikace se znovu načíst. Ale nyní se na mém iPhone X s iOS 13.2 aplikace ukončují pravidelně. Například když jsem přepínal mezi aplikací Zprávy a dokladem otevřeným v Safari, tak se každá z aplikací po přepnutí celá načerpat znova. Děje se mi to už od iOS 13 napříč všemi aplikacemi. Safari málokdy udrží všechny záložky v paměti. Většina aplikací se při přepínání načítá znova. Připadá mi to, jakoby se iOS vrátil zpátky do dní, kdy vůbec neuměl multitasking.

Celé situace si povšimli také vývojáři. Zdá se, že jde o správu systému a opravdu nezáleží na typu zařízení. Popisované chování hlásí jak majitelé starších iPhonů 7, iPhonů X, ale také nejnovějších modelů iPhonů 11 a iPhonů 11 Pro / Max.

Všimli jste si podobného chování také? Dejte nám vědět v diskuzi.