Nová díra v iPhonech umožní snadno jailbreaknout modely od iPhone 4S až po X. Chybu navíc nelze opravit

Bezpečností specialisté narazili na zásadní chybu, díky které znovu ožívá jailbreaková komunita. Díra se týká mnoha modelů a navíc není možné ji opravit.

Po dlouhých letech našli bezpečnostní specialisté opět chybu, která hýbe celou komunitou jailbreaku. Jinými slovy díky systémové chybě přímo v bootroom části je nyní možné jailbreaknout celou řadu smartphonů a to od stařičkého iPhone 4S až po moderní iPhony 8 a X, včetně iPodů touch nebo iPadů.

Chyba se váže přímo k architektuře procesorů ARM od Applu, konkrétně od čipů Apple A5 až po Apple A11. U novějších Apple A12 (iPhone XS, XS Max a XR), Apple A12X (iPady Pro) a Apple A13 (iPhone 11 Pro, Pro Max, iPhone 11) se nevyskytuje.

Chybu nelze opravit aktualizací iOS

Díky této bezpečnostní díře je snadné zařízení jailbreaknout (odemknout od ochran Applu) a nahrát třeba starší verzi iOS, případně dokonce provozovat současně dvě různé verze iOS. Pomocí chyby lze obejít mnohá bezpečnostní opatření Applu.

[HTML1]

Komunita neváhala a první balíčky s jailbreakem jsou již ke stažení. Mnozí z komunity navíc mají radost, neboť bootroom je paměť určená pouze pro čtení, tudíž Apple nemá chybu jak opravit. Respektive není opravitelná aktualizací iOS.

Zdroj: MacRumors