MacBooky Pro 15“ s vadnými bateriemi nesmí nově do letadel v USA

Zdá se, že problém s vadnými bateriemi 15“ MacBooků Pro 2015 je vážnější, než se zdálo. Nově na aerolinkách v USA platí zákaz těchto počítačů na palubě letadel.

Apple v červnu zahájil výměnný program vadných baterií v 15“ MacBoocích Pro, které byly v prodeji v letech 2015 až 2017. Tyto baterie se mohou přehřívat a v krajních případech i vznítit.

Americký úřad pro leteckou dopravu uvedl pro server Bloomberg, že informuje všechny zaměstnance ohledně možného incidentu týkajícího se těchto počítačů.

MacBooky, které neprošly servisním zásahem, tak nově nemohou na palubu letadel ani v příručním zavazadle ani do nákladového prostoru. Dle vyjádření úřadu jde o standardní bezpečnostní opatření.

Už na začátku měsíce udělala podobný krok Evropská agentura pro leteckou bezpečnost. Ta sice výslovně nezakazuje mít počítače na palubách letadel, ale dotyčné stroje musí být vypnuty.

MacBook Pro 15" se vznícenou baterií

Některé aerolinky kontrolují počítače už na letišti

Na druhou stranu čtyři evropské aerolinky také přistoupily ke kompletnímu zákazu. Jde o TUI Group Airlines, Thomas Cook Airlines, Air Italy a Air Transat. První jmenovaná společnost hodlá kontrolovat počítače už u Gate na letišti. Podobná opatření mohou u dalších aerolinek záhy následovat.

Apple spustil v červnu výměnný program, o kterém jsme informovali zde. Pokud vlastníte MacBook Pro 15“ (Retina, model bez Touch Baru) prodávaný v letech 2015 až 2017, raději na daném odkazu zkontrolujte, že není v sérii s vadnými bateriemi.

Výměnný program je zdarma a obdržíte zcela novou baterii. Výměnu je nutné podstoupit v autorizovaném servisním středisku.

Odstartoval nový program výměny baterií pro všechny MacBooky Pro 15“ 2015 z důvodu přehřívání

Zdroj: MacRumors