SSD v MacBooku Air 2019 je pomalejší než u loňských modelů

Aktualizovaný model MacBooku Air 2019 přišel s pár vylepšeními a příjemnější cenovkou. Zdá se však, že Apple optimalizoval náklady a u omlazených modelů použil pomalejší komponenty.

Francouzský server Consomac testoval výkon letos vylepšeného MacBooku Air 2019. Mimo jiné se zaměřil i na rychlost úložiště. Při testování využil standardní nástroj v podobě Blackmagic Disk Speed, který využívají i další servery a je k dispozici v Mac App Store.

Výsledky poněkud překvapily. Osazené 256 GB SSD bylo totiž o něco pomalejší než to, kterým je vybavený loňský model MacBook Air 2018. Naměřené rychlosti u nového modelu se pohybovaly okolo 1 GB/s při zápisu a 1,3 GB/s při čtení. Naopak starší model dosahoval přibližně 920 MB/s při zápisu a 2 GB/s při čtení.

Pomalé SSD MacBook Air 2019

Nižší cena, ale pomalejší SSD

Zatímco u zápisu je potěšující mírný nárůst, u čtení vidíme razantní pokles, a to až o 35 %. Podobně na tom byl i základní MacBook Air 2019 se 128 GB SSD, který dosáhl 500 MB/s při zápisu a zhruba 1,3 GB/s při čtení. Podobné rozdíly byly zaznamenány i loni mezi jednotlivými modely. Další kapacity SSD redaktoři netestovali.

Apple se tak pravděpodobně rozhodl pro pomalejší SSD, aby mohl snížit náklady a tím i celkovou cenu počítače.

Zdroj: MacRumors