Funkce Dashboard s macOS 10.15 Catalina definitivně končí

Nový operační systém macOS 10.15 Catalina přináší mnoho funkcí, ale v jejich stínu končí i jedna ikonická, která doprovázela Macy dlouhou dobu.

V macOS Catalina budete marně hledat funkci Dashboard. Redaktoři serveru Appleosophy dokonce zkoušeli zprovoznit funkci přes příkazy v terminálu, ale bez úspěchu. Navíc pokud uživatel dělá upgrade operačního systému z předchozí verze, tak u ikony Dashboardu uvidí pouze „otazník“ značící chybějící aplikaci.

Dashboard do Mac OS X přišel s verzí 10.4 Tiger a Apple jej propagoval jako rychlý přístup k mnoha funkcím. Ty většinou suplovaly „miniaplikace“ na principu widgetů a díky nim jste si například mohli zkontrolovat počasí, hodinky, počítat na kalkulačce, psát do rychlých poznámek a podobně.

Dashboard v macOS 10.14 Mojave

Dashboard mizel postupně

Spolu s novějšími verzemi operačního systému však přibývaly aplikace přejaté z iOS případně suplující funkce widgetů z Dashboardu. K prvnímu upozadění Dashboardu tak došlo s OS X 10.10 Yosemite, kdy byl ve výchozím stavu vypnutý. Loňský operační systém macOS 10.14 Mojave pak skryl nabídku Dashboardu pod sekci Mission Control.

Je velmi nepravděpodobné, že se Dashboard ještě do dalších sestavení macOS Catalina vrátí. Většinu jeho funkcí dnes supluje postranní panel „Dnes“ a „Oznamovací centrum“. Panel sám v sobě obsahuje například připomínky, kalendář nebo počasí a umí integrovat i aplikace třetích stran.

Používali jste Dashboard a bude vám chybět?

Nový modulární Mac Pro nabídne neuvěřitelný výkon a také cenu

Zdroj: 9to5Mac