Apple nevzdává boj o vlastní modem a chce odkoupit příslušnou divizi Intelu

Apple se stále nevzdává myšlenky vyrábět si vlastní modemy a snížit tak svou závislost na světové jedničce v oboru, kterou je Qualcomm.

Cupertino a Intel se zřejmě dohodnou na odkupu Německé pobočky, která se specializuje na vývoj modemů. V té měla společnost Intel vyvíjet nové modemy pro 5G sítě. To se nakonec ale ukázalo jako příliš velké sousto. Přeci jen dohnat desítky let vývoje a zkušeností Qualcommu nelze na počkání.

Apple tedy musel urovnat právní spor s největším dodavatelem modemů Qualcomm a od roku 2020 bude opět používat jeho modemy, včetně těch určených pro sítě páté generace.

Jablečná firma se však nechce vzdát své vize nezávislosti. Aktuálně je tak Cupertinská společnost ve fázi jednání o odkupu celé divize Intelu, která se věnuje vývoji a výrobě modemů pro mobilní zařízení. Tedy včetně těch, které nyní máme nejen v iPhonech.

Intel patrně prodá svou divizi zaměřenou na vývoj modemů Applu

Cesta k vlastním modemům bude dlouhá

Celá transakce by Applu nepřinesla jen potřebné kapacity pro výrobu, ale také vlastní specialisty v dané oblasti, patenty a další znalosti potřebné v oblasti vývoje. Nebylo by tak nutné začínat od prázdného stolu.

Německá pobočka Intelu by pak kompletně přešla pod Apple včetně stovek zaměstnanců anebo testovacích a vývojových laboratoří.

I když nakonec k obchodní dohodě dojde, bude ještě dlouho trvat, než bude Cupertino schopné konkurovat Qualcommu a spoléhat čistě na vlastní modemy podobně jako to má u svých procesorů. Dle odhadů odborníků z praxe uvidíme modemy s logem nakousnutého jablka nejdříve v roce 2025.

Přijde Mac Pro už v září? Apple Store na chvíli odhalil datum uvedení

Zdroj: MacRumors