Apple najal vedoucího architekta procesorů ARM a informace o Macech s těmito procesory sílí

Ohledně přechodu vedoucího architekta ARM procesorů do Applu se hodně spekulovalo. Nyní však Mike Filippo vše sám potvrdil s tím, že pro Cupertinskou firmu pracuje už od května.

Apple tak nadále posiluje svůj tým, který se zaměřuje na vlastní procesory postavené na architektuře ARM. Mike Filippo je výraznou posilou, neboť v ARMu vedl vývoj hned několika generací procesorů v letech 2009 až 2019.

Stojí tak mimo jiné za procesory Cortex-A76, Cortex-A72, Cortex-A57 a stihl se ještě podílet na návrhu 7 nm a 5 nm generací procesorů. Těch se dočkáme v brzké budoucnosti.

Filippo má bohaté zkušenosti z AMD, kde pracoval do roku 2004 a poté zamířil do Intelu. Zde v roce 2009 přešel do ARMu. Nyní posílil Apple.

Mike Filippo posílí ARM tým v Applu

Spekulace o ARM Macu sílí

Dle spekulací se Cupertino dlouhodobě snaží o Mac, který bude fungovat čistě na ARM platformě. Byl by to další logický krok k nezávislosti na dodavatelích, podobně jako přišla kdysi změna u iPhonů a iPadů.

Jako indicii ohledně přechodu na ARM platformu můžeme brát i projekt Catalyst, který umožňuje snadno portovat iOS aplikace na macOS. Apple se tak pomalými krůčky přibližuje cíli.

Filippo pravděpodobně nahradí místo vedoucího designéra Apple Ax procesorů, které je po odchodu Gerarda Williamse volné.

Zdroj: MacRumors