Nový iPod touch je tady s až 256 GB úložištěm a procesorem A10 – je ale opravdu nový?

Apple v tichosti uvedl sedmou generaci iPodu touch. Na první pohled jej však vůbec nerozeznáte od předchozí generace.

Vše bychom mohli shrnout do pár vět a oficiální tiskové zprávě nevěnovat příliš pozornosti. Apple použil vše, co se z šesté generace použít dalo. O sedmé generaci se spekulovalo hned zpočátku roku a nakonec jsme se dočkali.

Novinkou v iPodu touch je tak hlavně procesor A10 Fusion, který měl premiéru společně s iPhone 7 a 7 Plus. Právě díky procesoru si pak uživatelé spustí aplikace s rozšířenou realitou (AR) anebo budou moci využít skupinové FaceTime videohovory.

Druhou „novinkou“ je volba až 256 GB úložiště. Zbytek zařízení zůstal zcela identický s předchůdcem.

Sedmá generace má tedy opět 8 Mpix zadní kamerku a 1,2 Mpix přední kamerku. Má 3,5 mm sluchátkový konektor, stejné parametry obrazovky, Bluetooth 4.1, rozměry i obyčejný Home button bez Touch ID.

iPod Touch sedmé generace nerozeznáte od té předchozí
iPod Touch sedmé generace nerozeznáte od té předchozí

Pro koho sedmá generace vlastně je?

Nový iPod touch údajně vydrží stále stejných 40 hodin přehrávání hudby a 8 hodin přehrávání videa. Nezměnila se ani nabídka barev. Jde tak o vesmírně šedou, stříbrnou, zlatou, růžovou, modrou a červenou (PRODUCT) RED.

Ceny zůstaly stejné a za 32 GB model tedy zaplatíte 5 990 Kč, 128 GB vyjde na 8 990 Kč a 256 GB kapacita stojí 11 990 Kč. Česká republika je v první vlně a objednávat můžete ihned z webu Apple. Autorizovaní prodejci by měli nové iPody obdržet do týdne.

Otázkou tedy zůstává, pro koho je sedmá generace určena. Vice president marketingu Applu Greg Joswiak tvrdí, že jde o nejdostupnější iOS produkt na trhu. Bezpochyby má pravdu. Jenže kdo si koupí zařízení, které nenabízí oproti střední třídě smartphonů nic navíc? Doba pokročila a konkurence nabízí smartphony ve stejné cenové hladině s mnohem lepšími parametry.

Těžko tedy říct, ale Cupertino mělo určitě důvod, proč sedmou generaci uvést na trh.

V iPhonech 2019 už patrně nebude podpora 3D Touch