Potvrzeno – iTunes se v macOS 10.15 rozdělí minimálně na dvě samostatné aplikace

Po třech dnech se objevila už druhá zpráva, která potvrzuje rozdělení nabobtnalé aplikace iTunes na více menších a to už v příští verzi operačního systému macOS 10.15.

Redaktoru serveru 9to5Mac, Guilerme Rambo, se podařilo potvrdit informace vývojáře Steva Throughton-Smithe, který před pár dny poprvé přinesl zprávy o rozdělení iTunes na samostatné aplikace. Rambo použil své vlastní kontakty a dokonce získal dvě nové ikonky pro aplikace, které uvidíme ještě letos.

V macOS 10.15 se objeví samostatná aplikace Podcasty, TV aplikace a kompletně přepracovaná aplikace Knihy. Dle zdrojů Ramba se tak odštěpí minimálně část funkcionalit, které se nyní v celkem nabobtnalé aplikaci iTunes nachází.

Aplikace Knihy bude velmi podobná News, kterou však v našich končinách díky regionálnímu omezení příliš nevyužijeme. Knihy budou nově mít stejný úzký navigační pás, pouze se záložkami Knihovna, Obchod a Obchod s audioknihami. Boční panel pak bude sloužit k třídění knih, PDF a sbírek.

Nové ikonky aplikací Podcasty a TV
Nové ikonky aplikací Podcasty a TV, první vznikne oddělení od iTunes

iTunes zcela nezanikne

Nová aplikace Hudba, Podcasty a TV aplikace budou kompletně přepsány pomocí frameworku Marzipan. Půjde tedy o upravené porty z iOS a výsledky už známe v podobě aplikací Akcie, Domácnost nebo News (Zprávy). Spekuluje se, že také aplikace Knihy využije Marzipan a UIKit, aby mohl Apple recyklovat již jednou vytvořené kódy z iOS.

Pokud tedy v podstatě každá kategorie z oblasti médií bude mít nově svou aplikaci, co se stane s iTunes? Překvapivě zůstanou. Apple zatím nemá jiné řešení pro off-line synchronizaci zařízení a zejména u starších iPodů, iPhonů a iPadů by nemohl nabídnout nic jiného.

Moloch v podobě iTunes se tedy dočká rozdělení, ale zcela nezanikne. Alespoň ne v následující verzi macOS.

Apple konečně rozdělí iTunes na sadu samostatných aplikací po vzoru iOS

Zdroj: 9to5Mac