Apple se dohodl s Qualcommem a jeho 5G modemy budou od roku 2020 v iPhonech

Apple nečekaně ukončil dohodou právní spor s výrobcem Qualcomm. Mezitím Intel oznámil, že nestíhá termíny uvedení 5G modemů.

Včerejší den se nesl ve znamení velmi rychlého ukončení soudního sporu mezi Applem a Qualcommem. Přispěl patrně i Intel, který záhy po skončení sporu vydal tiskovou zprávu. V té oznamuje, že končí s 5G modemy a bude se soustředit pouze na síťovou infrastrukturu.

Apple už patrně věděl, že Intel nebude stíhat termíny. Musel proto nakonec spor s Qualcommem vyřešit jinak, než si zřejmě původně představoval. Předchozí zprávy totiž počítaly s plným nasazením nových Intel 5G modemů ve všech iPhonech od roku 2020. Jenže pro Intel šlo o novou technologii, zatímco Qualcomm je na tomto poli ostříleným hráčem.

Letos je tedy už jisté, že žádný 5G iPhone neuvidíme. Minimálně u nás nemusíme truchlit, neboť ještě ani neproběhla dražba kmitočtů pro výstavbu sítí páté generace. V USA se naopak pomalu začíná s výstavbou. Apple by se chtěl k Android výrobcům, kteří již mají 5G smartphony přichystané, přidat v roce 2020.

In November 2017, Intel announced substantial advances in its wireless product roadmap to accelerate the adoption of 5G. Intel’s early 5G silicon, the Intel® 5G Modem announced at CES 2017, is now successfully making calls over the 28GHz band. (Credit: Intel Corporation)

Vlastní 5G modemy

Vrátí se opět k osvědčeným modemům ze stáje Qualcomm. Apple tedy zaplatí 7,5 miliard dolarů na poplatcích a ještě podepsal šestiletou smlouvu, ve které je však prostor pro dva roky využívání modemů i od jiného dodavatele. Nyní už však víme, že jím nebude Intel.

Mezitím sílí spekulace o tom, že Apple usilovně pracuje na svých modemech a vyčlenil další tým inženýrů. Vzhledem k tomu, že je v oblasti nováček podobně jako Intel, nebudou výsledky v brzké době k dispozici. Spoléhat tak bude nadále na špičku v oblasti, tedy Qualcomm.

Zdroj: 9to5Mac