Apple do čtvrt roku startuje výrobu iPhonů X v Indii

Indická pobočka továrny Foxconn se již připravuje na celý výrobní proces nezbytný k produkci starších modelů iPhonů. Spuštění se očekává během července.

Ačkoli se zpráv o zahájení výroby do Indie objevuje poměrně mnoho, často nabízí až protichůdné informace. Místo zaměření se na jednu konkrétní bude proto lepší shrnout si společné aspekty a obecně si říci, proč Apple o Indický trh usiluje.

Cupertino hodlá posílit mimočínské výrobní kapacity a Indie je vzhledem k tamní politice logickým místem. Nepůjde však o továrny vyrábějící poslední modely iPhonů spíše jako starší varianty, které se však uplatní na Indickém trhu.

Kromě iPhonu X by se tak místní obyvatelé měli dočkat také iPhonů 8. Už nyní jsou nejprodávanějšími modely přitom iPhone SE, které Apple naopak z jiných trhů zcela stahuje, iPhone 6S a iPhone 7. Teprve s nárůstem kapacit továrny přejde Apple ke konci roku 2019 na novější modely. Výhledově tak dojde k montáži iPhonů XS / XS Max a XR.

Výroba iPhonů v Indické továrně Foxconn

Obchodní válka s Čínou

Apple na Indickém trhu značně bojuje s klesající poptávkou a velmi malým podílu, kde jasně vládnou levnější značky. Indie je ostatně jedna ze zemí, kde se iPhone XR dočkal snížení ceny o 25 %. Kupní sílu tamního obyvatelstva zřejmě ani tato cenová pobídka neoslovila.

Cupertino chce zřejmě také předejít riziku dalšího zdražení výroby v Číně. USA se současnou administrativou vedou s touto zemí obchodní válku a vzájemně na sebe uvalují daňová zatížení. Částečný přesun výroby se proto jeví jako logická cesta.

K tomu chce Apple určitě dodržet nařízení Indické vlády, že minimálně 30 % prodávaných produktů musí být místní výroby, jinak nedostane povolení k otevření kamenných obchodů Apple Store.

Potvrzeno – iTunes se v macOS 10.15 rozdělí minimálně na dvě samostatné aplikace

Zdroj: 9to5Mac