Ochrana iTunes zřejmě poprvé prolomena – Aquaman ve 4K na torrentech

Na torrentech se objevila 4K verze oblíbeného filmu Aquaman od Marvelu. Parametry souboru však až nápadně připomínají zdrojové snímky z iTunes.


Marvelovky jsou oblíbené, a tak není divu, že se je pirátská komunita snaží dostat na všemožná sdílená úložiště co nejdříve. Podobný osud potkal také film Aquaman. Velmi zajímavým faktem je, že parametry souboru, který najdeme na torrentech, se až nápadně podobá filmům z iTunes.

Celý soubor je označený jako Aquaman.2018.2160p.WEB-DL.DDP5.1.HDR.HEVC-MOMA. To lze celkem jednoduše přeložit jako 4K (2160p), WEB-DL (webový anebo jiný stream ze zdroje), HDR a kodek HEVC.
Na iTunes odpovídají v podstatě všechny parametry.

Apple již nějakou dobu nabízí 4K filmy, to ale stejně jako konkurence. Na druhou stranu snímky v HDR a hlavně Applem promovaném kodeku HEVC jsou stále primárně na iTunes. Dalším faktem je, že v době, kdy se film dostal na torrenty, ještě nebyl v žádné konkurenční službě (Netflix, Amazon). Zároveň to bylo pár dní, co vyšel na iTunes.

Aquaman na torrentech pravděpodobně pochází z iTunes

Komunita okolo TorrentFreak zatím brzdí nadšení uživatelů, jelikož zatím není možné zdroj stoprocentně potvrdit. Někteří pochybují o tom, jak se hackerům podařilo prolomit ochranu iTunes. 4K snímky totiž stáhnete primárně do Apple TV 4K s tvOS. Díru by tak musel obsahovat samotný operační systém pro Apple TV.

Jeden z anonymních zdrojů však sdělil, že to není úplně nemožné. Pokud by byla Apple TV 4K jailbreaknuta, část ochran pak nebude fungovat. Hackeři by se pak museli vypořádat pouze s šifrováním zdroje ze samotných iTunes, což není nereálné.

Nedlouho po Aquamanovi se objevily další filmy s podobnými parametry a to Spider-man: Into the Spider-Verse a Can You Ever Forgive Me. Na druhou stranu pokud má tvOS opravdu díru, je dost pravděpodobné, že si jí Apple všimne a bude se ji snažit co nejrychleji opravit.

Apple prodává Apple TV 4K a HomePod se ztrátou

Zdroj: MacRumors