Apple aktualizoval iPad mini a oživil iPad Air, podporují starou Apple Pencil

Apple včera aktualizoval nabídku tabletů. Přišel iPad mini páté generace a oživení se dočkal iPad Air. Nové modely však podporují starší Apple Pencil.

Apple se nakonec opravdu vydal cestou tzv. „tiché aktualizace“ a do Apple Store přidal pátou generaci iPadu mini. Nakonec ale přes všechna očekávání ponechal základní iPad a k němu oživil parťáka v podobě iPadu Air.

iPad mini páté generace

Pozice iPadu mini je tedy jasná. Nový model nahrazuje dnes už opravdu zastaralou předchozí generaci. Nabízí procesor A12 Bionic, který známe z iPhonů. K němu podporu „staré“ Apple Pencil, True Tone obrazovku anebo 7 Mpix Face Time HD přední kamerku.

Drobného vylepšení se dočkalo Wi-Fi a LTE, které má nyní stejné specifikace jako současné iPad Pro modely. Kapacity úložiště jsou pouze o velikosti 64 GB a 256 GB. iPad mini čtvrté generace byl zcela ukončen.

Cena nových iPadů mini začíná na 11 490,- Kč.

Přejmenovaný iPad Pro 10,5″?

Překvapením bylo oživení iPadu Air. Když se však podíváme blíže, zjistíme, že jde spíše o „rebranding“ 10,5“ iPadu Pro, než uvedení zcela nového modelu tabletu. Air totiž kromě úhlopříčky dědí velkou část vlastností a parametrů původního desetipalcového iPadu.

iPad Air se vrací na scénu

Procesor, který tablet pohání, je opět Apple A12 Bionic. iPad Air podporuje rovněž první generaci Apple Pencil. Na druhou stranu už nemá Pro Motion display s obnovovací frekvencí 120 Hz, dostal ořezanou 8 Mpix zadní kamerku bez LED blesku a bez optické stabilizace. Počet vnitřních reproduktorů klesl ze čtyř na dva. Nabízené kapacity jsou pouze dvě a to 64 GB a 256 GB.

Naopak si polepšil kromě procesoru v nové verzi Bluetooth 5.0 anebo Gigabit class LTE.

Cena nových iPadů Air začíná na 14 490,- Kč.

Komentář redakce: Apple vytváří v portfoliu zmatek

Apple začíná své portfolio aktualizovat trochu chaoticky. Na jednu stranu ponechává beze změn 9,7“ iPad 2018, poté k němu přidá nový iPad mini a nahradí 10,5“ iPad Pro „mezistupněm“ v podobě iPadu Air. Pomineme-li cenu nejmenšího iPadu, která to bude mít v konkurenčním boji opravdu těžké, tak se vytrácí i pověstná jednoduchost.

Uživatel začíná tápat, které zařízení si vlastně pořídit a jaké příslušenství k němu. Omlazené iPady tak paradoxně spoléhají na starší generaci Apple Pencil, která si ale nerozumí s Pro modely. A naopak Apple Pencil 2 se nedá použít se „starými“ iPady, kam paradoxně patří i právě aktualizované iPady mini a iPady Air.

Apple začíná mít problém nejen udržet v rozumném rozsahu produktovou řadu svých počítačů, ale už také tabletů.

Zdroj: Apple