Intel očekává, že Apple nahradí jeho procesory v počítačích už v roce 2020

Vlastní procesory Applu by mohly do Maců zamířit už příští rok. Očekává to dokonce současný hlavní dodavatel Intel.

Není to poprvé, kdy se mluví o kompletním přechodu všech počítačů Mac na vlastní procesory Applu založené na platformě ARM. Zprávy sílí, a díky serveru Axios se podařilo zjistit, že stejné informace má dokonce i současný dodavatel procesorů Intel.

Interní zdroje z Intelu prozradily redaktorům Axiosu, že přechod očekávájí už příští rok (tedy 2020). Po předchozích spekulacích serveru Bloomberg, které ale přinesl velmi úspěšný analytik Mark Gurman, tak přichází z dalšího zdroje.

Ačkoli zpráva může znít senzačně a Apple značně vše podporuje svým zaujatým marketingem, přechod to jednoduchý nebude. Procesory ARM iPadů Pro mohou být v syntetických benchmarcích rychlejší než procesory Intelu, ale v dennodenním použití při profesionálních aplikacích toto nemusí být vůbec jednoznačné.

Navíc vzniká otázka, jak se s přechodem poperou vývojáři třetích stran, zejména velká studia. Zdali budou chtít psát své aplikace nejen pro macOS, ale pro macOS, který už nepoběží na x86 Intel procesorech nýbrž ARM.

Nové Macy s ARM čipy

Možná opět vznikne emulační vrsta typu Rosetta, kterou Apple používal při přechodu z PPC procesorů na Intel v minulosti. Pamětníci ví, že ačkoli šlo o funkční cestu, nebyla rozhodně ideální.

V neposlední řadě u některých uživatelů panují obavy, že se z Macu stává pouze jiný druh iOS zařízení. Cupertino však této cestě pevně napomáhá i projektem Marzipan, který umožňuje portovat iOS aplikace na macOS. Ostatně prvními vlaštovkami jsou aplikace Domácnost, Akcie nebo Diktafon v macOS Mojave. Apple sám dokazuje, že portování místy skřípe a nerespektuje zásady návrhu aplikací pro macOS.

Budeme tedy muset doufat, že pokud se má přechod konat už příští rok, Apple vše zvládne jak po hardwarové, tak softwarové stránce.

Bude příchod ARM Maců znamenat konec konfigurovatelnosti?

Zdroj: 9to5Mac