Apple reaguje na kauzu s aplikacemi nahrávajícími obrazovku

Apple poměrně rychle zareagoval na kauzu s aplikacemi, které nahrávají obrazovku iOS zařízení. Vyjádření však tyto praktiky přímo nezakazuje.

Magazín TechCrunch informoval, že Apple ještě v průběhu včerejšího dne postupně kontaktuje všechny vývojáře využívající framework Glassbox. O tom jsme psali včera a článek naleznete na odkazu zde.

„Ochrana soukromí uživatelů je v ekosystému Applu nejdůležitějším prvkem. Naše pokyny pro publikování aplikací do App Store požadují explicitní souhlas uživatele a jasné vizuální upozornění, že jeho chování bude zaznamenáváno jakýmkoli způsobem.“

„Oznámili jsme vývojářům, kteří tyto podmínky porušují, aby okamžitě provedli nezbytná opatření k nápravě,“ dodala tisková mluvčí.

V emailu zaslaném uživatelům Apple jasně požaduje, aby uživatel byl explicitně obeznámen s tím, že jeho aktivita bude zaznamenávána. Vývojáři dostali necelý den, aby kód upravili nebo zcela odstranili, jinak budou aplikace odebrány z App Store.


Apple nahrávání uživatelů přímo nezakazuje

Mezitím zareagovala i firma Glassbox. Uznává, že TechCrunch předkládá vážné důvody, proč se obávat narušení bezpečnosti. Na druhou stranu se firma brání tím, že její nástroje neslouží ke špehování uživatelů nýbrž čistě pro získání analytických dat. Tvůrci aplikací pak mohou zlepšovat své služby a aplikace.

Apple nahrávání uživatelů přímo nezakazuje

Glassbox rovněž tvrdí, že jeho servery jsou zabezpečeny a data v patřičných regionech dodržují právní předpisy (jako GDPR v EU).  Firma rovněž tvrdí, že dává možnost svým klientům šifrovat data a omezovat přístup pro vybrané uživatele.

Z celé kauzy vyplývají dvě zajímavá zjištění. Apple přímo tyto praktiky nezakazuje. Pouze vyžaduje, aby byl o nich uživatel jasně a zřetelně obeznámen. V případě nahrávání pak aby vyjádřil souhlas. Apple tedy jen upravuje situaci a způsob, jakým mohou firmy analytická data sbírat.

Druhé zjištění je, že Glassbox poskytuje nástroje jak data šifrovat. To, že tyto nástroje nevyužívají tvůrci aplikací, kteří data pomocí frameworku sbírají, je už věc druhá. Jenže právě takové jednání může vážně narušit bezpečnost.

Některé oblíbené aplikace pro iPhone tajně nahrávají obrazovku

Zdroj: MacRumors