Tim Cook popřel zprávy ohledně neúspěchu iPhone XR

Šéf Applu Tim Cook v rozhovoru pro CNBC otevřel mnoho palčivých témat, která se poslední dobou okolo Cupertinské firmy objevují. Společně s moderátorem Jimem Cramerem otevřeli nejen téma neúspěchu iPhone XR, ale také klesajícího podílu v Číně nebo celkové vize a směřování Applu.

Jedním z nejožehavějších témat posledních měsíců je určitě domnělý neúspěch iPhone XR. Mnohé servery vydávají zprávy o tom, že dodavatelé tlumí výrobu a Apple snižuje poptávku nejen na iPhone XR, ale také iPhone Xs a Xs Max.

Dle posledních zpráv se „nejdostupnější“ iPhone XR neprodává zcela dle očekávání Applu a je část označován jako neúspěšný model.

Cook však označuje všechny tyto zprávy jako nepodložené. Podle něj je iPhone XR nejoblíbenějším model od prvního dne zahájení prodeje a daří se mu velmi dobře. Přímo tím popírá všechny zprávy.

iPhone XR

Na druhou stranu při přímém dotazu na prodeje modelu iPhone XR v porovnání s ostatními modely nejen v současnosti Cook jen odvětil, že by rádi prodávali více a že Apple na tom ještě pracuje.

Ceo Applu neustále zdůrazňoval, že Cupertinská firma spoléhá především na kvalitu a svůj ekosystém. Má velkou základnu věrných fanoušků a vysoký rating zákaznické spokojenosti. Navíc služby každoročně značně rostou služby, což Applu velmi pomáhá.

Z neúspěšných prodejů v Číně Apple hlavně viní zahraniční politiku USA a fakt, že i čínská ekonomika zpomaluje. Předpokládá, že minimálně napětí mezi čínsko-americkými vztahy je dočasné a situace se opět zlepší.

Nevyjádřil se však, zdali jsou tři nové modely iPhone XR, Xs a Xs Max jsou dosažitelné při kupní síle Číňanů. Naopak zdůraznil, že Apple není o vyrábění těch „nejlevnějších produktů“, ale těch, „které obohacují lidem život“.

Celý rozhovor naleznete v angličtině na CNBC.